„Няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен, което е в рамките на изпълнителната власт. Това означава, че от 1 април отпадат всички ограничения. Тоест, няма да бъдем санкционирани, ако не носим маски."

Това каза председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по Нова тв.

От 1 април извънредната епидемична обстановка спира да действа, а с нея и всички противоепидемични мерки. Вчера в комисията приеха промени в Закона за здравето, с които здравният министър или директорите на РЗИ ще могат със заповед да налагат определени ограничения. Времето е недостатъчно обаче измененията да минат през пленарна зала и после да бъдат обнородвани в Държавен вестник до 1 април. 

"Т. е. мога свободно да кашлям във вашето лице или в това на Елена Гунчева и няма да ме санкционират?", реши да се уточни с примери водещият Виктор Николаев.

"Не бих го препоръчал, но да, няма да ви санкционират", отговори Тонев.

"Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се създадат инструменти в ръцете на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ, които да могат да реагират, ако се поручи това небрагоприятна тенденция в развитието на болестта и случаите се увеличат отново”, добави той.

Той твърди, че решението за отпадането на мерките е комплексно, а не политическо.

„Вече имаме достатъчно опит, за да знаем какво причинява това заболяване. Последният подвид на Омикрон даде възможност да имаме контрол и болниците ни да не са препълнени”, каза още Тонев.

И заяви, че той ще продължи да носи маска в парламента. 

"Това ще бъде мое лично решение", добави Тонев.

„Всеобщо мнение е, че може би с наредба ще направим, така че личните лекари да продължат да издават направления за PCR тестове още от следващата седмица”, съобщи още той.

Шефът на парламентарната здравна комисия коментира и идеята, която лансира наскоро - за възможност да се посещава повече от един личен лекар при необходимост от преглед.

„Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно официално работно време и когато излязат от кабинета продължават да работят през телефона си. Нашето предложение не включва промяна в това къде ще работи личният лекар, с какви документи. Предложенията ни включват промяна в начина на заплащане. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в сила най-рано догодина”, поясни Тонев.

Той даде следния пример:

 „Ако ви е лошо и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви показва кой личен лекар най-рано може да ви приеме във вашия регион. Така няма да чакате на опашка”.