Със заповед на премиера Кирил Петков от днес от длъжността заместник-министър на земеделието е освободен Атанас Добрев, съобщи правителствената пресслужба. С това съобщение от един ред бе прекъсната политическата кариера на Добрев, който бе възприеман като вечния зам.-министър с ресор "гори". 

Припомняме, че според коалиционното споразумение Агенцията по горите трябваше да бъде извадена от Министерството на земеделието и да премине на подчинение на министър-председателя заради множеството сигнали за корупция и необходимостта да бъде следена лично от Кирил Петков.„

Все още не е публично известно защо Атанас Добрев бе незаменимият заместник на цяла плеяда министри на земеделието - Румен Порожанов (ГЕРБ), през Десислава Танева (ГЕРБ) и проф. Христо Бозуков (служебен кабинет "Гелджиков"), та чак до съвсем пресния стопанин на сградата на бул. „Христо Ботев“ №55 - Иван Иванов (БСП).

Името на Атанас Добрев нашумя наскоро, след като депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев поде битка срешу левицата, в чийто ресор попада земеделието - за кадрови чистки в сектора - на мястото на експерти се назначавали партийни функционери. Дунчев определи ресорния зам.-министър, защото като такъв Добрев отговаряше за стопанската дейност в горския сектор, като "зам.-министър на задкулисието".

Малко след тези обвинения разследващият сайт "Биволъ" публикува материал за Добрев, придружен със снимки, според който той е другар по лов с лица, които държат под контрола си редица държавни ловни стопанства. Тогава коментарът на ресорния министър Иван Иванов (БСП) бе, че и той ловува със съселяните си, но не е ясно в какво може да бъде обвинен за това. Самият Добрев обаче напусна пресконференцията и не отговори на въпросите към него.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък призна в интервю за бТВ, че в сектора се назначават партийни функционери - но за да се знаело кой носи политическата отговорност за управлението. Малко след това телевизията излезе с разследване за нагласени търгове за дървесина, като за такива Министерство на земеделието е било сигнализирано още миналата година.

Нинова трябва да определи наследника на Добрев, но управляващото мнозинство се надява да бъде избрана компромисна фигура, а скандалът, провокиран от Дунчев, да бъде туширан, за да не създава трусове в коалицията.