Украйна представи на Русия своите предложения за Договор за гарантиране на сигурността за Украйна, който дава възможност за прекратяване на войната.

Между тях са:

  • Двустранни преговори в срок от 15 години относно статута на Крим и Севастопол, при условие че е налице забрана за използване на военни сили;
  • Невлизане на Украйна в чужди военни съюзи и разполагане на чужди военни бази на нейна територия;
  • Обжалване към страните-гаранти в случай, че Украйна стане обект на военна агресия.

Това трябва да бъде международен договор, който ще бъде подписан от всички гаранти за сигурността, смята украинската делегация.

"Споразумението предлага да се фиксира желанието на страните в рамките на 15 години да разрешат въпросите, свързани с Крим и Севастопол, чрез двустранни преговори между Украйна и Руската федерация. Само преговори. Освен това се предлага да се определи, че Украйна и Руската федерация няма да решават въпроса с Крим и Севастопол с военни средства, а ще продължат политическите и дипломатическите си усилия за разрешаване на проблема", каза членът на украинската делегация Михайло Подоляк, съветник на украинския президент след края на преговорите след преговорите с руската делегация в Истанбул днес.

Според украинската делегация гаранти могат да станат Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел. Някои държави вече са дали предварително съгласие.

Подоляк посочи, че бъдещото споразумение ще наподобява член 5 от Северноатлантическия договор, който се отнася за задължението за колективна отбрана - нападение срещу една членка на НАТО се смята за нападение срещу всички.

"Това предложение не е прието, ние го предаваме на руската страна. Ще изчакаме техния отговор", каза членът на украинската делегация Давид Арахамия.

Владимирски Медински, ръководителят на руската делегация, потвърди, че Русия е получила предложението и че то ще бъде представено на руския президент. Той отбеляза, че Москва няма намерение да препречва пътя на Украйна към членство в ЕС - една от основните причини за руската агресия от 2013 г. насам.

Той изтъкна, че в бъдеще е възможна среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски - само едновременно с парафиране на мирен договор.

Всяко потенциално споразумение ще трябва да бъде одобрено на референдум в Украйна, каза Подоляк. Последната стъпка ще бъде ратифициране от парламента.

Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и предложения, които ще бъдат проучени и представени пред руското държавно ръководство, каза Медински, цитиран от ТАСС.

"Получихме от Украйна предложения за разглеждане, нейната ясно формулирана позиция за включването им в договор. Тези предложения ще бъдат разгледани в скоро време и ще бъдат представени на президента (Владимир Путин). Тогава ще бъда даден съответният ни отговор", отбеляза Медински, който е помощник на Путин.

Ръководителят на руската делегация каза, че страната му е получила от Украйна писмени предложения, потвърждаващи нейния стремеж към неутрален и безядрен статут. По думите му предложенията включват отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово поразяване, както и забрана за разполагане на украинска територия на чуждестранни военни бази и войски.

Русия предлага да се проведе среща между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски, едновременно с парафиране на договор между двете страни на ниво министри на външните работи, каза Медински.

"След днешния обстоен разговор съгласувахме и предлагаме решение, в съответствие с което срещата между държавните глави е възможна едновременно с парафиране на договор от външните министри, още повече че в момента на това парафиране и разглеждане на детайлите на договора е възможно обсъждане на различни политически нюанси и подробности", отбеляза ръководителят на руската делегация.

"По този начин, при условие че работим бързо по договора и постигнем необходимите компромиси, възможността за сключване на мир ще стане много по-близка", увери Медински.

По думите му Украйна моли окончателното решение по договора с Русия да бъде прието на среща на държавните глави.

Медински каза, че писмените предложения на Киев предполагат отказ от стремеж да си върне Крим и Севастопол по военен път, като те включват и списък на страните бъдещи гаранти на сигурността на Украйна.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин обяви, че Москва е решила "радикално да намали военната активност в Киев и Чернигов", за да "повиши взаимното доверие и да създаде правилните условия за бъдещи преговори и да постигне крайната цел за подписване на мир".

Изтеглянето на руските сили от района на столицата е "огромна" промяна на руската стратегия, споделиха пред Си Ен Ен двама високопоставени източници от американската администрация. Те увериха, че вече се наблюдава изтегляне на батальонни тактически групи. Според тях това не е временна маневра на руските войски, а практическо признаване на провала на инвазията.

Фомин добави, че руската делегация ще даде повече подробности за решението за намаляване на военната активност при завръщането си в Москва.

Tова съобщение обаче беше посрещнато със скептицизъм от САЩ и други страни, предаде Асошиейтед прес.

Докато Москва го представи като жест на добра воля, нейните сухопътни войски са затънали в Украйна и понесоха тежки загуби в опита си да превземат Киев и други градове. Миналата седмица и днес Кремъл изглежда снижи своите военни цели, казвайки сега, че "главната цел" е да установи контрол върху предимно рускоговорещия регион на Донбас и Източна Украйна, отбеляза агенцията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че не е видял нищо, което да показва, че преговорите напредват по "конструктивен начин" и допусна, че руските индикации за изтегляне биха могли да бъдат опит на Москва да “заблуди хората и да отвлече вниманието".

Междувременно турското външно министерство съъобщи, че преговорите няма да продължат втори ден, както беше обявено предварително.