Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че не възнамерява да се извини на руския президент Владимир Путин за речта си във Варшава, в която каза, че той трябва да бъде отстранен от власт.

По думите на американския държавен глава този негов импровизиран коментар отразявал единствено собственото му "морално възмущение", а не промяна в политиката на администрацията, предаде Ройтерс.

"Нито тогава, нито сега изразявам промяна в политиката. Изразявах морално възмущение, което чувствах, и не се извинявам", обяви той пред репортери в Белия дом, отбелязвайки, че преди забележката, направена в реч в събота, той е посетил семейства, разселени от нахлуването на Русия в Украйна.

В края на речта в полската столица Байдън добави, че Путин "не може да остане на власт". Служители на администрацията побързаха да изяснят след това, че Белият дом не се застъпва за смяна на режима в Русия.

Байдън добави в понеделник, че "не връща нищо назад", когато бе попитан дали забележката му ще предизвика отрицателен отговор от Путин.

"Не ми пука какво мисли... Той ще направи това, което ще направи".

Но Байдън отново предположи, че Путин няма да ръководи Русия много дълго.

Ако руският президент "продължи по курса, който следвал, той ще се превърне в парий по целия свят и кой знае какво ще стане у дома по отношение на подкрепата".