"За бога, този човек (Владимир Путин) не може да остане на власт."

С тези думи завърши речта си в полската столица Варшава американският президент Джо Байдън, който говори пред множество по време на една от спирките в европейската си обиколка тази седмица. Словото на президента бе изключително силно и изключително остро по адрес на Владимир Путин, наричайки го "пррестъпник" и "лъжец". Думите му предизвикаха незабавна реакция от Кремъл.  

Президентът на САЩ подчерта, че "агресията на руския президент Владимир Путин е отрязала руския народ от света".

Той повтори, че Съединените щати стоят твърдо до Украйна, както и че вече наложените санкции над Русия са превърнали рублата в развалина.

"Тази война вече е стратегически провал за Русия. Мислеше си, че украинците ще се дадат без бой и явно не е внимавал в часовете по история. Вместо да разруши украинската решителност, бруталните руски методи я усилиха. Вместо да разруши НАТО, Западът е по-силен и обединен от всякога", заяви Джо Байдън, според когото предстоящата дългогодишна битка срещу автокрацията е определяща за сегашното поколение, пише БНР. 

"Не се страхувайте. Диктатор, който е решен да възстанови една империя никога няма да изтрие човешката любов към свободата. Украйна никога няма да бъде победена от Русия, защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак", посочи още президентът на САЩ.

Президентът на Съединените щати подчерта, че Русия не трябва "дори да си помисли да се придвижи на един инч в територия на НАТО".

"Имаме свещено задължение по член 5 да защитаваме всеки един сантиметър от територия на НАТО", заяви Байдън и добави, че "престъпникът Путин иска да представи разширяването на НАТО като имперски проект, насочен към дестабилизиране на Русия. Нищо не е вярно. НАТО е отбранителен съюз."

Наричайки борбата срещу Владимир Путин "нова битка за свобода", Байдън каза, че желанието на руският президент за "абсолютна власт" е стратегически провал за Русия и пряко предизвикателство към европейския мир, който до голяма степен е възтържествувал след Втората световна война.

Байдън също така посочи, че е скверно, че Владимир Путин е излъгал, казвайки, че опитва да денацифицира Украйна.

Джо Байдън посочи, че инвазията на Русия в Украйна заплашва да разруши глобалната сигурност и че световните демокрации трябва да се подготвят за дълга борба срещу автокрацията.

"Трябва да се приготвим за дългата битка, която ни предстои".

Джо Байдън се обърна и към руския народ, заявявайки, че е работил с руските лидери от десетилетия, след разгара на Студената война.

"Винаги съм говорил директно и честно с вас, руските хора. Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете: Вие, руският народ, не сте наш враг".

"Отказвам да повярвам, че приветствате убийството на невинни деца и баби и дядовци. Или че приемате болници, училища, родилни отделения, за бога, да бъдат удряни с руски ракети и бомби. Или че градовете са обградени, така че цивилните да не могат да бягат, доставките са прекъснати и се опитват да уморят украинците от глад".

Москва: Не е Байдън този, който решава

"Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците"

Това пък отговори на Байдън говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Представител на Белия дом пък заяви че Байдън, който изрече тези думи в реч във Варшава, не е призовал за смяна на режима в Русия.

Според него Байдън, който говори във Варшава, не е призовавал за "смяна на режима" в Русия, но неговата гледна точка е, че "не може да бъде позволено на Путин да упражнява власт над своите съседи или над региона".

"Джо Байдън не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяна на режима в страната", добави източникът от Белия дом.

Песков не отговори веднага на последващо искане за реакция на уточнението на Белия дом, посочва Ройтерс.

Коментарите на Байдън в събота, включително изявлението му по-рано през деня, че Путин е „касапин“, представляват рязка ескалация на подхода на Вашингтон към Москва във връзка с нейната инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.