Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че президентът Владимир Путин ще подпише указ, който ограничава влизането в Русия на граждани на "неприятелски държави" в отговор на западните санкции.

Става дума за държави като САЩ, Канада, всички в Европейския съюз, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и още няколко.

„Подготвя се проект на президентски указ за въвеждане на ответни мерки по отношение на визите във връзка с неприятелските действия на няколко чужди правителства“, каза Лавров и добави, че този проект предвижда „цяла поредица от ограничения“ за влизане в Русия, но без да уточнява кои държави ще бъдат конкретно санкционирани.

Руският външен министър отбеляза, че едновременно с този проект за целите на предотвратяването на заплахи за живота и здравето на граждани на трети държави и лица без гражданство, които се намират на територията на Украйна, е облекчено влизането им в Русия.

"За тях бе облекчен редът за влизане и пребиваване в Русия с цел безопасното им връщане в страните на произход", посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия не се интересува от западно посредничество в преговорите за разрешаване на ситуацията в Украйна, каза още Лавров днес.

"Сега ни казват - дайте шанс на дипломацията. Е, разбира се, ние искаме да дадем шанс на дипломацията, затова се съгласихме на преговорите, които сега се възобновяват в Истанбул", каза Лавров в интервю за сръбски медии, цитирано от Интерфакс.

"Но аз ви дадох примери и има много повече такива примери, когато постиженията на дипломацията бяха унищожени от нашите западни колеги. Сега не можете да им вярвате. И не бих искал да виждам никакви совалки от нашите западни колеги, защото те вече изпратиха свои дипломати през февруари тази година в Украйна, а през февруари 2015 г. - в Минск", каза министърът.

Денацификацията и демилитаризацията са задължителни елементи за Русия в бъдещите споразумения с Украйна, каза Лавров.

Според него представители на националистическите батальони в Украйна в момента "учат нацистки методи за водене на война на практика".

"Ако сега сте видели как украинските нацисти от батальон "Азов" или "Айдар" се отнасят към руските военнопленници, мисля, че всичко ще ви стане ясно", каза министърът.

Няма никакви потвърждения от независими източници за обвиненията му.

Руските разследващи органи ще разгледат случая с видеоклип, разпространен в социалните медии, който се твърди, че показва как украинските сили малтретират пленени руски войници, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че видеото, което според него съдържа "чудовищни кадри", трябва да бъде оценено от правна гледна точка и тези, които са участвали в това, което той определи като изтезания, да бъдат подведени под отговорност.

Ройтерс не можа да провери по независим начин автентичността на видеото, за което говори Кремъл. Агенцията посочва, че е потърсила и украинската реакция относно твърденията на Москва за изтезания.

Лавров смята, че среща между лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски само за обмен на мнения би била контрапродуктивна на този етап.

Зеленски неколкократно призова за такава среща.

„(Президентът Путин) каза, че никога не е отказвал да се срещне с президента Зеленски. Единственото нещо, което смята за принципно важно, е тези срещи да бъдат добре подготвени. Сега ситуацията е такава и тази кризисна ситуация в Украйна, конфликтът е вътрешноукраински, толкова е назрял през всичките тези години, че се натрупаха огромен брой проблеми, така че просто срещата и обменът „какво мислите вие, какво мисля аз“ сега ще бъдат просто контрапродуктивни", каза Лавров.

Той добави: "Не напразно, когато украинската страна дойде при нас веднага след началото на специалната военна операция и предложи да преговаряме, ние се съгласихме, тези преговори продължиха и в момента продължават. 

"И ние сме заинтересовани да видим кулминацията на тези разговори с резултат. Резултат, който ще постигне нашите основни цели", каза Лавров.

Според ръководителя на руската дипломация среща между президентите на Руската федерация и Украйна е възможна след постигане на яснота по ключови въпроси за Руската федерация.

"Срещата е необходима веднага щом имаме яснота относно изхода на всички ключови въпроси", каза Лавров.

Той подчерта, че Русия от много години привлича вниманието на Запада към проблемите на Украйна.

"Западът не ни послуша, сега чуха: поне нещо", каза Лавров.

"Сега основното е да спрем да угаждаме на украинците, които искат само да създадат вид на преговори, вид на решение. Ние добре осъзнаваме способността им да имитират процеса, този път няма да можем да получим по този начин - имаме нужда от резултат въз основа на резултатите от преговорите, който ще бъде фиксиран от президентите", добави той.