Премиерът Кирил Петков отново ще бъде разпитан от следовател и прокурор, след като днес по тази "пътека" минаха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова (която неясно защо прокуратурата пише СевдАлина, б.р.). Това става ясно от вечерно прессъобщение на държавното обвинение.

(На излизане Владислав Горанов дори рече подигравателно "свидетеля Петков", б.р.).

От СГП - без изненада казват, че всички замесени в историята с твърдян от Васил Божков рекет, се разпитват повторно, "тъй като извършените разпити от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“ са негодни".

Специално в съобщението се набляга, че разпитаните днес са били "в качеството на свидетели" (цялото изявление може да видите най-долу, б.р.).

Както и че прокуратурата е изготвила предложение за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков (това става 2 години и четири месеца след избухването на скандала, б.р.). Съобщава се, че иначе данните не биха били годни доказателства, както и че "продължават активните действия по разследване чрез разпити и на други свидетели, чрез извършване на огледи, приобщаване на документи" и др.

По-рано през деня, след като бе призован за 15:00 ч на разпит, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов доста подрани и излезе от сградата на следствието в 15:17 ч.

Той използва повода да атакува правителстото - че полицейските му неудачи се използват за отвличане на вниманието, докато се тегли нов дълг и правителството прави големи сделки.

„Докато се тълпите тук – вече милиард и половин (дълг) за по-малко от 30 дена. В същото време – меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на МС“, коментира Борисов.

Всъщност Борисов е последният човек, който може да говори за прекомерни дългове, защото неговите правителства увеличиха почти двойно размера на дълга за последните 10 години. Освен това дълговете, които се изтеглиха през последните седмици, имаха за цел да платят падеж по старо задължение, взето през 2015 г. - от правителството на Борисов. Именно днес този падеж бе платен, а пълният му размер бе 2,5 млрд. лв. Отделно, според финансовите експерти, е по-добре да се тегли сега, отколкото след пет месеца, когато лихвите ще са по-високи.

Борисов отговори и на казаното от вицепремиера и финансов министър Асен Василев в тв интервю вчера – че собственикът на „Инса ойл“ Георги Самуилов (по чийто сигнал му вицепремиерът е разследван – б.р.) по-рано му се е оплакал от натиск от страна на Бойко Борисов и на Делян Пеевски.

„Никога… Г-н Самуилов, ако знае нещо, да го каже!“, заяви видимо подразнен бившият премиер.

Що се отнася до Самуилов, обвиненията му все още не са ясни, но напълно ясно е едно - изключителният бизнес ръст на групата около "Инса ойл" започна и просперира именно по времето на Борисов, а Георги Самуилов е сочен за един от хората, които изкупуваха ударно имоти на Делян Пеевски във времето преди да му бъдат наложени санкциите по "Магнитски".

Той обаче не коментира по същество разследването, за което е повикан:

„След подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило“, подчерта Борисов.

Той се яви днес на разпит в следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП) на ул. "Съборна".

Лидерът на ГЕРБ не бе словоохотлив на влизане.

Горанов не казва за какво е разговарял с Божков

Разговорлив на излизане, след час и половина, обаче бе и бившият финансов министър на Борисов - Владислав Горанов, който "застъпи" след него за разпит. 

"Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията в момент, в който има далеч по-големи кризи в държавата. За мен продължава да буди недоумение защо се стигна до такова откровено нарушаване на закона. Да арестуваш лидера на опозицията е крайно отчаян и инфантилен ход", посочи той, визирайки премиерът Кирил Петков, който по данни на МВР е бил разпитван по случая като свидетел.

Горанов призна, че се е срещал с Васил Божков - в Министерство на финансите. Но отказа да посочи за какво са разговаряли. Обсъждали били "различни теми".

Горанов засега нямало да съди държавата в Страсбург. Такъв занаят била политиката и всеки, който се хващал с нея, трябвало да предвиди това.

"Не съм изнудвала и не съм рекетирала никого през живота си" - лаконична бе и третата разпитана днес - пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Разпитите пред следовател представляват опит - по думите на прокуратурата - да се повторят опорочените процесуално-следствени действия от МВР.

След отвеждането на Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март в ГД "Национална полиция", прокуратурата изнесе данни основно за нарушения на МВР.

Едното от тях бе, че само следовател има право да разследва лица, които към момента на евентуалните деяния са били министри. 

След това прокуратрата отказа да ги привлече като обвиняеми и съответно не поиска 72 часа арест. За съда остана само да се съобрази.

Според изказване на Бойко Рашков причините, порида които са стартирали действията на МВР срещу тримата са 3 - на Васил Божков, на "Боец" и на АДФИ, която също потвърждава за липсващи над 550 млн. лв. от несъбрани хазартни такси.

Ето и съобщението на прокурорския пресцентър:

СГП разпита като свидетели Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова

Във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

Днес, 28.03.2022 г., от прокурор и следовател в СГП бяха разпитани в качеството на свидетели Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Тримата се явиха в сградата на СГП и депозираха показания, след като бяха редовно призовани миналата седмица.

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, както и други свидетели, се разпитват повторно, тъй като извършените разпити от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“ са негодни, поради това, че са извършени от некомпетентен орган.

Предстои по делото да бъде разпитан отново и министър-председателят на Република България г-н Кирил Петков.

Припомняме и че СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.

В хода на разследването продължават активните действия по разследване чрез разпити и на други свидетели, чрез извършване на огледи, приобщаване на документи и др.

СГП информира регулярно българското общество относно хода на събитията по случая, предвид големия обществен интерес към него и съобразно даденото разрешение от наблюдаващ прокурор:

https://prb.bg/sgp/bg/news/57143-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57163-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57210-sgp-vazlozhi-sluchaya-s-borisov%2C-goranov-i-arnaudova-na-sledovateli-v-so-sgp%2C-ko

https://prb.bg/sgp/bg/news/57290-sgp-poiska-izprashtaneto-na-molba-za-pravna-pomosht-za-razpit-kato-svidetel-na-v

СГП ще продължи периодично да предоставя информация на българската общественост.