След уикенд на мобилизация във всички лагери е време да започне официалната кампания за френските президентски избори в понеделник, която дава на кандидатите – включително фаворитът Еманюел Макрон – две седмици, за да разговарят с избирателите, съобщава днес Франс прес.

Тринадесет дни преди първия тур на президентските избори на 10 април все още нищо не е решено.

Но анкетите за намеренията за гласуване следват една след друга и поставят, според последното проучване на Ipsos-Cevipof, публикувано в понеделник, сегашният президент води в класирането (с около 28%) далече преди крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен (17,5%). Следват лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон (14%), бившият полемист Ерик Земур (11,5%) и кандидатката на умерената десница Валери Пекрес (10%).

Близо четирима от десет избиратели, които със сигурност ще гласуват, все още не са направили своя избор.

"Като виждам това ниво на интерес към кампанията - толкова ниско, като виждам една четвърт от французите, които все още могат да променят мнението си (...), нещата все още могат да се променят", подчертава директорът на Ifop, Фредерик Даби, добавяйки, че „все още може да има изненади“.

Делът на въздържалите си, който може да счупи рекорд, също витае привидно над тези нетипични президентски избори, отбелязва АФП.

Агенцията посочва, че кампанията е била "смачкана" от здравната криза, свързана с COVID-19 и от войната Украйна, която е отместила встрани всички други теми, изтъквани от кандидатите.

От началото на официалната кампания в понеделник, кандидатите трябва да спазват строги правила, отбелязва Франс прес.

Край на дивата агитация или на всеобхватните интервюта. Времето за изказване на дванадесетте кандидати за президент, от Макрон до кандидаката за "Работническа борба" (Lutte Ouvrière) Натали Арто, сега се отчита според принципа на строго равенство, като всеки има еднакво ефирно време в медиите.

Днес започва и времето за предизборни клипове по радиото и телевизията, както и за изпращане на пропагандни листовки в пощенските кутии на около 48,7 милиона французи, регистрирани през март 2022 г. в избирателните списъци.

Официалната кампания приключва на 9 април в 00:00 часа, ден преди изборите. Вторият кръг е насрочен за 24 април.