Премиерът Кирил Петков и тримата му колеги от Румъния, Северна Македония и Черна гора - Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич, се събраха в София и обсъдиха как да се координират в борбата с корупцията, енергетиката, да се справят заедно с недостига на храни и ръста на цените им, както и с управлението на бежанската криза от Украйна.

"Днес обсъдихме различни проблеми - координацията в енергетиката, свързаността, Коридор 8. Тези връзки са важни и за военната мобилност. Всички държави в НАТО говорят за самолети и друго оборудване, но то работи заедно с логистична стратегия. Трябва да създадем синергия. Румъния има най-много бежанци, те се справят отлично. Обсъдихме разпределянето им равномерно в региона. Говорихме за сигурността на храните, за наличието на жито и олио - нашите земеделски министри трябва да работят заедно", каза премиерът Кирил Петков след края на срещата. 

Общата тема на разговорите билo и изкореняването на прането на пари и корупцията, добави Петков, който в нарушение на всички протоколни правила говори на английски език в собствената си държава. За сравнение черногорският премиер говори на официалния език на своята страна.

Четиримата премиери осъдиха агресията на Русия в Украйна.

Срещата, рекламирана като форум на премиерите на страните от Югоизточна Европа, членки на НАТО, премина без участието на Албания, Хърватия и Гърция.