Турските власти издадоха предупреждение към корабите в района на Босфора за забелязан плаващ обект наподобяващ мина, северно от Истанбул, информираха БНР и бТВ.

Министърът на отбраната Хулуси Акар потвърди по-късно, че това е мина, но съобщи, че е обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили. По думите на Акар става дума за стар вид мина, която е била обезвредена. Министърът посочи, че във връзка със случая турската страна е в контакт с руските и украинските власти. 

Обезвреждането на взривното устройство е продължило около два часа и половина. Мината е била забелязана от цивилен плавателен съд на входа на Босфора при Черно море. От съображения за сигурност проливът беше затворен за корабоплаване в двете посоки.

След обезвреждането на мината движението през Босфора е подновено. Преди дни от руските военноморски сили бе съобщено, че няколко мини са се откъснали от котвите си край украински пристанища и са навлезли навътре в Черно море.

Представител на службата за брегова охрана е потвърдил съобщението за изпратено радио предупреждение до плавателните съдове.