Европейската комисия ще преговаря с „Газпром“ от името на страните членки на ЕС за купуването на руски газ.

Това споразумение е постигнато в края на извънредния Европейски съвет в Брюксел, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков.

Преговорите ще се водят от името на тези страни, които желаят. България е сред тях, отговори Петков на уточняващ въпрос на Клуб Z.

Комисията тепърва ще анализира идеята за таван на цените на газа, допълни Петков.

„Това е съвсем различно, отколкото една малка България с малка консумация да отива да преговаря с гигант като „Газпром“, изтъкна Петков.

Според него фактът, че ще можем заедно да преговаряме за цените, променя изцяло играта с това кой колко пазарна сила има в тези преговори.

„Сега вече казваме, че искаме по-добри условия, по-ниски цени. Това е особено важно за България, тъй като, както знаем, договорът с „Газпром“ изтича тази година“, посочи министър-председателят.

България задължително трябва да се включи, отговори той на въпрос на  Клуб Z. 

“В единия случай сме съвсем малък консуматор в сравнение с цяла Европа. Отиваме на преговори, имате от другата страна гигант, който в момента е негативно и агресивно настроен. Щеше да е много, много по-трудно за България да преговаря и да достигне до успешни условия. Сега, когато 75 на сто от руския газ идва в ЕС, те няма къде да ходят. Ще трябва да преговаряме на равни начала. Това беше огромна победа за българския интерес“, смята Петков.

Другият важен момент е, че цената на газа определя тази на тока на европейския пазар, който е свързан с България. Като се сваля цената на газа при добри преговори, пада цената на тока и така намалява инфрлацията.

На Европейския съвет са се обособили две групи държави. Едните според Петков много искали фиксирана цена на газа, така, че да има ясен таван. Макар премиерът да не спомена имената на Испания и Португалия, известно е, че начело на тази група стоят именно двете държави от Иберийския полуостров.  България се присъедини към същата група.

Другите държави се притеснявали доколко могат да влязат в такива отношения, особено заради дългосрочни договори на много добри цени. Това е напълно разбираемо, изтъкна Петков. Затова частта с тавана  е прехвърлена на Комисията.

България е постигнала още една победа на Европейския съвет, допълни министър-председателят. Решено е да бъдат напълнени газовите хранилища в ЕС. Но ще има и солидарен механизъм за подкрепа.

„Не всички страни имат хранилища. Тези, които нямат, не могат просто да използват безплатно хранилищата на тези, които имат. Това позволява на страните с хранилища като България да имат солидарен механизъм за компенсация, т.е. други страни да подпомогнат и инвестират в пълненето“, каза Кирил Петков.

В началото ставало дума само за най-големите хранилища. После „най-големите“ било заменено със „значимите“, като така в обхвата попаднала и страната ни.

„Наистина не разбирам, когато човек не знае английски, когато има толкова много предложения, които хвърчат непрекъснато, и то в писмен формат на английски, как се справя“, каза Петков, като явно визира предшественика си Бойко Борисов.

„Кириле, ще те посетя до две седмици“

Петков се срещна днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и си направи селфи с нея, което разпространи във фейсбук. И се похвали, че тя скоро ще дойде в България, за да подпише Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Тя ме извика и вика: „Кириле, готови сме с техническата част на плана“. Вика, в следващите дни ще погледна в календара си. Предполагам, до две седмици ще дойда да те посетя и да подпиша“, каза премиерът след края на срещата на върха.

В действителсост обаче подписът е само първата от общо 4 стъпки за окончателно одобряване на плана. Следват препоръка от ЕК, решение на постоянните представители (КОРЕПЕР II) и на министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН). Петков обаче увери, че истинското договаряне е завършило днес.

Според него в последния вариант на плана били променени много важни неща. Вместо газова централа, която да ни направи още по-зависими от руски газ, ще имаме завод за батерии. Не е включено задължителното затваряне на мина „Маришки басейн“.