Японският парламент подкрепи днес сключването на ново споразумение със САЩ в сферата на отбраната и одобри отпускането на над 1 трилион йени (8 милиарда долара), които са необходими за приемането на американските войски в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В последно време двете държави засилват военния си съюз заради нарастващите заплахи от страна на Китай и Северна Корея, отбелязва агенцията. 

Сумата от 1,05 трилиона йени (8,6 милиарда долара) се отпуска за следващите пет години и трябва да покрие покупката на въоръжение, което ще се използва в съвместните военни учения, както и разходи, свързани с работата на американските военни и японските служители, работещи в базите на САЩ в страната. 

В бюджета за следващите пет години са предвидени и 20 млрд. йени (164 млн. долара) за закупуване на усъвършенствани системи за виртуално бойно обучение, които ще се използват за съвместни учения на двете страни. 

През последните 10 години Япония отделя все повече средства за отбрана и развива военния си капацитет. Токио започна да преразглежда и ключовата си национална стратегия в отбранителната област заради заплахите, които идват от Китай, Северна Корея и Русия, отбелязва Ройтерс.

Японските власти са силно обезпокоени от китайската военна активност в Източнокитайско море, където се намират контролираните от Япония острови Сенкаку, за които претендира и Пекин.

Япония започна значително по-често да провежда съвместни военни учения със САЩ, както и с други партньори като Австралия, Индия, Франция, Великобритания и Германия. Всички те споделят опасенията, че Китай може да засили териториалните си претенции в региона, през който минават едни от най-натоварените търговски пътища в света.