За 12 публични лица от "списъка Бареков" е имало "извършвани действия" от различни органи по разпореждане на прокуратурата. За трима от тях данни ще бъдат изпратени по компетентност по места, а за 9 лица "институциите не са предоставили каквито и да било данни за евентуално извършени от тях престъпни деяния".

Това гласи съобщение на Върховна касационна прокуратура, която отчита, че е готова с тотална проерка по контра-списъка на Николай Бареков.

Както Клуб Z писа, в отговор на предадените от премиера Кирил Петков данни за 19 лица на прокуратурата, Николай Бареков (който в съобщението на ВКП бе наречен "журналистът", б.р.) сезира ВКП с реципрочен свой списък.

За разлика от тези в списъка на Петков, Бареков обяви в пълен размер своя - там са Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Иво Прокопиев и дори Иван Костов. А също дъщерята на Костов - Мина, но и Цветан Василев, Корнелия Нинова, а на някои от 24-те позиции има цели управителни съвети - например тези на Българска банка за развитие (ББР) или на Държавната консолидационна компания (ДКК). Според него те са "върхът на айсберга" на "гранде корупция".

Въпреки това и по тях ще се работи, поясняват от обвинението.

Пресцентърът ВКП обещава още, че "за резултатите от проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана".

Същевременно по първопричината - списъка на Петков, досега прокуратурата изпраща обилни съобщения, касаещи само двама от него - Васил Божков и Александър Манолев.

Иначе прессъобщения за хода на нещата изобилстват.

Ето и днешното съобщение:

Върховна касационна прокуратура обобщи получени материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП относно предоставена от Николай Бареков информация, касаеща 24 лица

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) са получени изисканите материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП във връзка с извършванa проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставена от Николай Бареков информация, касаеща 24 лица, за евентуално извършени престъпления от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс.

След анализ на всички материали, получени от органите на изпълнителната власт, е установено, че за 12 от общо 24 лица е подадена информация за извършвани действия в изпълнение на дадени указания от прокурори по повод проверки и наблюдавани досъдебни производства.

Относно 3 от всички 24 лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи същите лица, които ще бъдат изпратени на съответната прокуратура по компетентност.

По отношение на 9 лица институциите не са предоставили каквито и да било данни за евентуално извършени от тях престъпни деяния и нарушения. Въпреки това  предоставените от Николай Бареков материали и сведения, касаещи лицата, ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за проверки налице ли са данни за извършени престъпения.

За резултатите от проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана.