"Престанете да се държите като хулигани в пленарна зала".

Така вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов се обърна от парламентарната трибуна към депутатите от ГЕРБ.

Репликата на Сандов бе отговор към депутата от ГЕРБ Александър Иванов, който заяви, че доста министри и вицепремиери са били на протеста в подкрепа на Украйна вчера. Иванов изтъкна, че реалните действия и решения са по-важни, отколкото митингите. (От ГЕРБ на шествието бяха зам.-председателят Даниел Митов, Екатерина Захариева, Асен Балтов и Христо Гаджев - поне те си пуснаха снимки във фейсбук - б.р.)

"Ако претендирате, че сте управлявали тази държава по добър начин, с поведението си затвърждавате обратната теза", заяви Сандов.

И допълни, че вчерашното събитие е било мирно шествие в подкрепа на Украйна, а не протест срещу правителството.

"Правителството прави много за ситуацията, която е провокирана от руската инвазия в Украйна. Прави много за бежанците, прави много за международните отношения в момента. Прави много и в момента, затова си позволих да взема думата", каза още вицепремиерът.

Той призова ГЕРБ да не спекулират с тази тема.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова реагира остро на определението, че се държат като хулигани.

"Когато някой временно изпълняващ длъжността министър, дали на МВР, дали на МОСВ, или някой друг застане на тази парламентарна трибуна и дава оценки, за който и да е народен представител или за неговото поведение, да му се отнема думата", призова Атанасова.

И допълни:

"Конкретно в случая този господин не знам от позицията на какъв говори за парламентарната група на ГЕРБ, която има над 600 хиляди избиратели на последните избори. За сравнение неговата партия, сдружение, организация, не знам всъщност как точно се нарича, има 0.17 %, или 5554 гласа. Така, че не ми давайте оценка, господине".

Скандалът избухна малко след като от "Продължаваме промяната" изчетоха декларация по повод 100-те дни на правителството. Тя бе отговор на декларация от ГЕРБ по същия повод.

"Промяната е дългоочаквана и спешна, но трябва да сме реалисти и да признаем, че тя изисква време - време, което мъдрото българско общество ще ни даде."

Това заяви Цветелина Заркин.

Тя отчете какво направено в рамките на тези сто дни управление:

"Защитихме българските домакинства от рязкото покачване на цените на електроенергията, след това спешно приехме промени в КЕВР, за да може да имаме регулатор, който наистина работи в интерес на българските граждани, създадохме механизъм за помощ на българския бизнес.

Наложи се да направим промени и в "Булгаргаз", за да сме сигурни, че повече няма да се извършват съмнителни сделки".

Според Заркин в последните 3 месеца България е показала, че може да бъде лидер в процеса по разширяване на ЕС, което е стратегически важно за страната и за националния ни интерес.

"Приехме на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които ще закрием заченатите в грях специализирани съд и прокуратура, превърнали се в бухалка срещу българските граждани. Изградихме нов модел за реакция спрямо кризата с короновируса, което позволи да се справим с вълната от Омикрон", каза още Заркин.

И допълни, че въпреки яростната съпротива на опозицията е бил приет бюджет, който за пръв път от години залага на сериозни капиталови инвестиции, които да извадят България от олигархичното блато.

"Изградихме огромна по своя мащаб система, която посрещна безпрецедентната бежанска вълна от Украйна като подсигурихме подслона и прехраната на десетки хиляди бягащи от войната. С това предотвратяваме потенциалния хаос.

Предприехме действия срещу възможността от шоково покачване на цените на хлебните изделия – изкупувайки зърно и пшеница за Държавния резерв. Подсигурихме и доставките на гориво в една наистина тежка обстановка, в която станахме свидетели на хибридна атака с разпространението на фалшиви новини, част от които подкрепени от представители на опозицията.

Защитаваме българския интерес с предложение към Европейския съюз да закупуваме природен газ като един общ субект, което ще ни позволи да договорим по-добри цени. Активизирахме действията по довършването на интерконектора с Гърция, чието изграждане бе отлагано 10 години. Преработихме недобрия План за възстановяване и устойчивост, който ГЕРБ дори не посмя да представи пред Европейската комисия. Изготвения от нас план осигурява възможност за реални инвестиции и по-пълноценно и ефективно усвояване на предвидените средства", каза още Заркин.

И допълни, че всички решения се взимат прозрачно и при нулева толерантност към корупцията.