Съединените щати и Европейският съюз обявиха днес ново партньорство за намаляване на зависимостта на континента от руската енергия, начало на дългогодишна инициатива за по-нататъшна изолация на Москва след нейното нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес от Брюксел.

Като част от плана САЩ и други държави ще увеличат износа на втечнен природен газ за Европа с 15 милиарда кубически метра тази година, съобщи Белият дом. В бъдеще ще се доставят още по-големи пратки.

В същото време те ще се опитат да запазят целите си за климата, като захранват газовата инфраструктура с чиста енергия и намаляват течовете на метан, които могат да влошат глобалното затопляне.

Въпреки че инициативата вероятно ще изисква нови съоръжения за внос на втечнен природен газ, партньорството също така е насочено към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в дългосрочен план чрез енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия, според Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън трябваше да обсъди въпроса с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, преди да замине за Полша, последният етап от четиридневното му пътуване до Стария континент.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен каза, че целта е САЩ да поемат ангажимент за допълнителни доставки на газ за ЕС през следващите две зими. А Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на Байдън, неотдавна каза пред репортери, че администрацията иска бързо да „прехвърли“ газ към Европа.

Руската енергия е ключов източник на доходи и политически лост за Москва, припомня АП. Почти 40% от природния газ в Европейския съюз идва от Русия за отопление на домове, производство на електроенергия и енергийната индустрия.

След Брюксел, Байдън лети за Полша, където ще се срещне с базираните там американски войски, които са на около час път с кола от украинската граница, а след това ще отпътува за Варшава за разговори в събота с полския президент Анджей Дуда. Байдън също планира да държи реч в Полша преди да замине за Вашингтон, предаде АП.