Детелина Ханчева - спътницата на Иван Гешев в живота, е обект на "проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена".

МВР пусна обстойно съобщение днес по повода. След писания на "Бивол", Bird и сдружение "Боец" засега това е първата официална информация, че някой предприема процесуални действия спрямо половинката на главния прокурор.

Актуалният сигнал на "Боец" съдържа според тях данни за неправомерни действия около имотни сделки в района на Волуяк. Ханчева има бизнес с имоти, освен че е адвокат.

Сигурно е, че от гражданското движение са податели на сигнал до ГДБОП по повода.

Както е известно, покрай делото на Десислава Иванчева в "Младост" пък в публичното пространство излизаха данни - със същите източници, за свързаности през трето лице на Хачева с основния свидетел Александър Ваклин. 

Кой крив, кой прав и има ли данни за неправомерни действия, е въпрос по същество, който най-вероятно ще се уточнява в бъдеще.

Днес обаче от МВР пишат следното по повод движението на документацията:

"Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице.

Първата проверка е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат (очевидно - историята с Александър Ваклин, б.р.).

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят.

В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка", заключават от МВР.

Оттам допълват и, че "възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая". Имало второ писмо и от Софийската градска прокуратура, като те даже поискали "не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г.  до момента".

Затова вътрешното министерство обещава, че ще сезира Висшия съдебен съвет - "с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите".

В този смисъл МВР малко изостава от прокуратурата - тъй като оттам пък непрекъснато подават сигнали - включително до европейските институции, жалейки се от неправомерен натиск на политическо лице от МВР върху тях. Последният път бе вчера - от шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Ето и цялото съобщение на МВР:

Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ

МВР ще сигнализира ВСС и КПКОНПИ за неправомерни действия на Специализираната прокуратура

Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице.

Първата проверка е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат.

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят.

В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка.

Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл.411а НПК.

На  22.03.2022 г. от страна на МВР е изпратено писмо до СП, в което се иска информация за взетото отношение по изпратените материали от проверката. До момента отговор няма.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 г. е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители.

По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г.  до момента.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка.