Путин, 12-годишен амурски тигър, обитаващ зоопарка в Минесота, САЩ, почина от сърдечен арест по време на рутинна медицинска процедура - вземане на сперма за разплод, въпреки опитите да бъде реанимиран, съобщават медиите отвъд океана.

Зоологическата градина в Минесота, която се занимава с опазването на тигрите повече от 40 години, нарече смъртта на Путин „дълбока загуба“. Сега зоологическата градина е дом само на един амурски тигър, възрастна женска на име Сундари.

„Днес е невероятно тежък ден за всички нас в зоологическата градина в Минесота и ще скърбим дълго“, каза директорът на зоопарка в Минесота Джон Фроули в изявление.

„Нашият зоопарк играе ключова роля в глобалното опазване на тигрите и в момента сме инициатори на кампания за опазване на тигрите, която събра милиони долари за опазването на тигрите.

Въпреки че тази загуба е голяма, можем да се гордеем с нашите усилия за насърчаване на опазването на тигрите в световен мащаб“, добави Фроули.

Путин, който дойде в зоопарка в Минесота през 2015 г., е роден през 2009 г. в Чехия и е получил името си там. 

От зоологическата градина казват, че Путин е бил подложен на профилактичен здравен преглед, който включва събиране на проби за подпомагане на усилията за размножаване по препоръка на одобрения от Асоциацията на зоологическите градини и аквариуми План за оцеляване на видовете амурски тигри. Събирането на тези проби е "критично" за глобално застрашените видове, включително амурския тигър.

„Това беше рутинна процедура, която е жизненоважна част от нашата работа по грижите и опазването на тигрите - каза д-р Тейлър Яу, ръководител на грижите, здравето и опазването на животните в зоопарка в Минесота.  - Планираме седмици напред за тези видове изпити. Бяха взети всички необходими предпазни мерки и екипът направи всичко по силите си, за да спаси това животно."

Не е ясно защо точно тигърът е загинал, но ще бъде направена аутопсия.

Дейността на зоологическата градина в Минесота за опазване на тигрите е световно призната и доведе до раждането на 44 тигърчета в зоологическата градина.