Ново обществено място за отдих и събития трябва да се появи до една година под столичния "Лъвов мост". Това предвижда проектът на един от победителите в конкурса на Столична община "София избира зеленото".

"Речен площад Лъвов мост" е идея на фондация "Колективът" и предвижда изграждане на площад в коритото на Владайска река под емблематичния мост. Екипът определя това като "стратегическа трансформация" и пример за това как реките могат да се приобщят към градската среда, което ще помогне и за фокусиране на общественото внимание към чистотата им.

Всъщност "Колективът" вече е демонстрирал как това място може да се ползва за събития и без сериозна инвестиция.

"Знаете, че всичко започна с една мечта и един фестивал през 2020 г., които обединиха енергията на страшно много хора и организации. Ето, че стига да вярваме, заедно можем да постигнем всичко по пътя към подобряването на средата, в която живеем", пишат вносителите на проекта.

Сега обаче мястото под моста ще бъде осигурено с план за безопасност, редовно почистване и поддръжка, понтонни стълбища за 464 100 лв., което е най-големият бюджет на победителите от конкурса.

На първо място в инициативата на Столична община, която позволи на софиянци сами да изберат проекти, които да се финансират с общо 1 млн. лв. за година, е "Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София” - място за велосипедисти в столичния кв. "Младост", който ще се осъществи за 140 000 лв.

Второ място е за Речния площад, а на трето място е друга идея за парк - "Мокренски проход", който предлага предлага изграждането на парк за игри върху свободен общински терен от 8 дка в район "Красно село" за 93 929 лв.

Последният финансиран проект е "ДВОРА – детска площадка и общностно място" в кв. "Факултета", с бюджет на проекта 195 000 лв.