Утре може и за вас да дойдат - или за съда.

Така Иван Гешев се обърна към репортерите днес на влизане в заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС). Заседанието на Пенума се чака с интерес, тъй като в него ще се обсъжда, най-общо кзано, как може да се прекрати мандатът на главния прокурр предсрочно.

Гешев на два пъти каза, че прокуратурата е последната преграда между настъпващото беззаконие и българските граждани. На втория път използва думите - последната отбрана за българските граждани.

Въпреки това според него институционална война с МВР няма - защото това не е война, а нападение срещу прокуратурата. Защото, за да има война, трябват две страни.

На въпрос за новообразуваната проверка срещу Асен Василев той каза, че няма да коментира Бойко Рашков, който никога не казвал истината. И дори добави, че "научил че и сега сутринта е размахвал някакви листи" по телевизията. Главният прокурор попита дали законно министърът се е сдобил с тези данни, които изнася.

Гешев направи отявлен намек - кога е говорил Рашков вчера - следобед ли? Щом е следобед - ясно...

Той повтори, че е поканил на дебат Надежда Йорданова и Христо Иванов, а те неправилно го разбрали, че дебатът трябва да е за спецпрокуратурата. Напротив - бил склонен да дебатира публично състоянието на цялата законност в страната.

И се надява, че дебатът все пак ще се случи.

Какво следва днес?

След като преди две седмици прие такова решение, днес Пленумът трябва да обсъди вътрешни правила, по които да протича евентуалната процедура по "импийчмънт" на някой от тримата големи. Такива не съществуват, макар че Законът за съдебната власт е ясен - тя би трябвало да е напълно огледална и на процедурата по избора.

Точката бе запокитена като забележителния номер 16 в дневния ред. По предложение на Надежа Йорданова все пак бе изтеглена като първа точка.

Така или иначе, на Гешев едва ли ще му се налага да се "защитава" днес по същество срещу обвиненията, внесени от министър  Йорданова в 9 точки.