"Без прокуратура не може да се постигне това, което обществото иска. Тази прокуратура са преторианци на Бойко Борисов. Нашата цел трябва да бъде смяна на ВСС и главния прокурор."

Това заяви пред бТВ Татяна Дончева. Според нея предсрочната смяна на ВСС може да се извърши чрез промяна в Закона за съдебната власт (иначе мандатът на този Съвет така и така изтича и новият трябва да встъпи на 3 октомври, б.р.).

"Когато промените предпоставките, изискванията, да го конструирате по друг начин, може да се стигне до предсрочно прекратяване", обясни Дончева, допълвайки, че това може да се направи от обикновено мнозинство.

Дончева заяви, че основният въпрос е "искаме ли онова, което се случваше в България, да намери адекватен отговор като наказателно преследване, като търсене на отговорност".

"Това е очакване на българското общество. Има ли инструменти за това? Формално и конституционно - да, фактически са силно ограничени.

При своето управление Бойко Борисов се постара да си създаде специални преториански институции, които да преследват които той посочваше. В облагодетелстваните беше и Пеевски, и кръгът "Пеевски". Няма достатъчен институционален инструментариум", каза Дончева.

И допълни, че "преторианци на Бойко Борисов" има и в службите на МВР и ДАНС

"Воденето на някаква дейност по събиране на доказателства е сериозно затруднено. Прокуратурата е незаобиколима, тя не може да бъде прескочена, ако реши да играе ролята на щит по отношение на бившите управляващи. Те не могат да бъдат преодолени само с действия на полицията", каза Дончева.

И допълни:

"Сегашият главен прокурор няма да направи нищо по отношение на досегашните управляващи. Дори в казус като "Хемус", където престъплението е очевадно".

В отговор на въпрос Дончева заяви, че не би станала адвокат на Бойко Борисов.

"Няма начин. Съжалявам. Няма да защитавам Борисов. Смятам, че Борисов Горанов и Арнаудова са вършили неща, които дълбоко са ме отвратили", каза Дончева.

Тя не отрече, че е защитавала различни хора, но заяви:

"За тези хора - не. И аз имам право на избор, както всеки колега адвокат."