Президентът Румен Радев ще участва в извънредната среща на върха на НАТО в Брюксел утре предиобед, а премиерът Кирил Петков - в Европейския съвет, който почва утре следобед и вероятно ще завърши в петък.

И двата форума ще обсъждат ситуацията в Украйна.

"Ще разгледаме последиците от руската инвазия в Украйна, нашата силна подкрепа за Украйна и по-нататъшното укрепване на възпирането и отбраната на НАТО в отговор на новата реалност за нашата сигурност", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когато свика съюзниците. 

Ще присъства и американският президент Джо Байдън.

Европейският съвет ще обсъжда не само военните аспекти на руската агресия, но и как да се преодолеят енергийните проблеми.

 

Байдън, който така и така ще е в Брюксел, ще участва в първата сесия на срещата на европейските лидери.

Повечето лидери от НАТО, чиито страни са членове и на ЕС, ще участват сутринта в първия форум, а следобед - във втория. Едва ли ще са много държавите, които пращат премиер на едната среща, а президент - на другата.

Да не говорим, че така е най-добре един човек да проследи дискусиите и в двете организации, а и да няма разлики в изразената национална позиция на двете места. Но така и Радев, и Петков ще имат възможност за снимка с Байдън.