След като в неделя сутрин избухна взрив в склад за боеприпаси на фирмата "ЕМКО" в Карнобат, днес подробности по темата даде лично собственикът на компанията - Емилиян Гебрев. Той е известен у нас като човека, за когото се предполага, че е бил отровен от агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия, както показа преди време разследване на платформата за разследваща журналистика "Белингкет" (Bellingcat). 

Към момента няма кой знае какви подробности за взрива от полицията и разследващите, но според Гебрев може и да не става дума за инцидент. 

"Има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва и имат доблестта да излязат с реалната информация", обяви днес той пред БНР. 

По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, "говори за такова нещо".

Според Гебрев няма как "теоретически и практически" природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.

"Това, че една зона е охранявана, не означава, че до нея не може да има достъп. Не само техническа охрана, но има и живи хора, които носят 24-часови дежурства. Това, което се казва за нарушение на периметъра на базата, тоест има някакво влизане, е по разказ на самите охранители", уточни бизнесменът.

По думите му, боеприпасите ,прехвърлени на съхранение в този склад, в очакване на тяхната съдба, която може да бъде най-различна – да бъдат унищожени, преработени или продадени, стига някой да иска да ги купи.

"Това са боеприпаси от стари системи, които са изхвърлени от употреба в огромна част от армиите по света. Това е постоянно количество боеприпаси, които от известно време стоят там. Непрекъснато се проверява, базата се контролира ежемесечно от специализираните служби, от независими от нас структури", коментира той.

Гебрев попита "защо не се случват такива неща в прифронтови държави като Полша, Чехия, Словакия, Румъния".

Към този момент бизнесменът не е бил търсен от разследващите.