Нидерландецът Макс Верстапен (“Ред Бул”) спечели по запомнящ се начин Гран При на Унгария, 13-и кръг за сезона във Формула 1.

Световният шампион потегли от десета позиция, но оползотвори чудесна стратегия и се възползва от грешки (за пореден път) на пилотите на “Ферари” за осмия си успех в шампионата.

Втората и третата позиция останаха за пилотите на “Мерцедес” Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който тръгна първи.

Челната шестица бе допълнена от испанеца Карлос Сайнс-младши (“Ферари”), мексиканеца Серхио Перес с “Ред Бул” и монегаска Шарл Льоклер (“Ферари”).

В първите 30 обиколи от надпреварата подсказаха, че състезанието ще е интересно. Първите спирания в бокса преминаха без големи затруднения за всички в челото на колоната, която се водеше от потеглилия от полпозиция Джордж Ръсел. 

Шарл Льоклер за пръв успя да излезе начело на колоната в 31-вата обиколка, когато на старт-финалната права успя да изпревари Ръсел.

Няколко тура по-късно за пръв път над пистата "Хунгароринг" прекапа дъжд, а Льоклер бе вкаран в бокса, където му бяха сложени гумите "хард". След излизането той се оказа зад Макс Верстапен, но по-малко от две обиколки по-късно - в 42-рата, нидерландецът се завъртя на един от завоите и бе изпреварен от Льоклер.

Битката между двамата продължи и в 45-ия тур Макс си върна позицията след атака на старт-финалната права и изпреварване на излизането от първия завой. Така световният шампион се оказа на трета позиция в класирането зад Карлос Сайнц-младши и Люис Хамилтън, които обаче до момента бяха влезли само по веднъж в бокса.

След като двамата лидери се озоваха за втори път в бокса, Верстапен пое водачеството, което не изтърва до края. Междувременно Джордж Ръсел с най-меките гуми успя да изпревари Льоклер за втората позиция.

Това окончателно провали тактиката на “Ферари” и в 55-ата обиколка "черните кончета" решиха да извикат Льослер в бокса, за да му сложат гуми "софт".

В същото време седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се движеше с чудесно темпо с най-меките гуми и в крайна сметка финишира втори, като изпревари съотборника си Ръсел, като освен това записа и най-бърза обиколка.

В генералното класиране при пилотите Верстапен води с 258 точки, втори е Шарл Льоклер със 178, а трети - Серхио Перес (“Ред Бул”) - 173 т. Ръсел има 158.

Следва лятна почивка, а в последния уикенд на август е Гран При на Белгия.