Лефортовският съд на Москва на заседание извън съда в Покровската затворническа колония № 2 осъди Алексей Навални на 9 години колония със строг режим, съобщава кореспондент на "Нова газета".

Освен това съдът наложи глоба от 1,2 милиона рубли на Навални.

Съдия Маргарита Котова призна опозиционера за виновен по делото за „измама” и „обида” на съда. По време на дебата на страните прокурорът Надежда Тихонова поиска Навални да бъде осъден на 13 години колония със строг режим с ограничение на свободата за две години и глоба от 1,2 милиона рубли.

Защитата на опозиционера настоя за оправдателна присъда и посочи липсата на престъпление в действията на Навални.

Навални беше признат за виновен в особено големи измами и неуважение към съда. Става дума за предполагаема „кражба“ на дарения на политика за предизборната кампания през 2018 г. и за дейността на Фондация за борба с корупцията (ФБК).

"Неуважението" на Навални е към магистрата, прокурор и внук на ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко, който защити в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин. Опозиционерът нарече участниците в този клип "позор за нацията" и "предатели".

През 2021 г. Навални също стана обвиняем по наказателни дела за създаване на екстремистка общност и създаване на организация, която нарушава личността и правата на гражданите. В момента опозиционерът излежава присъда от три години и половина в ИК-2 Покров, назначена му от Замоскворецкия съд на Москва през 2014 г. 

 

"Навални е извършил измама, т.е. кражба на нечия собственост чрез заблуда", каза съдия Маргарита Котова, четейки присъдата.

След изчитането на присъдата двамата адвокати на Навални бяха арестувани.