„Важно е България отново да влезе в ролята на водач на европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви пред Клуб Z в Брюксел външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи.

Той говори пред Комисията по външни работи в Европейския парламент.

„Да си спомним, че преди няколко години България събра целия Европейски съюз в София заради Западните Балкани. България е важна държава в региона и не трябва да губи тази роля. Сега е време тя да покаже лидерство за европейската перспектива на региона. Това е в интерес на всички“, допълни Османи.

Именно заради ветото на България ЕС не може да започне междупарвителствената конференция и преговорите за членство с РСМ. Но това важи и за Албания, макар никой да не е налагал вето срещу тази страна. Скопие и Тирана заксега вървят в пакет.

Пред евродепутатите Буяр Османи сподели, че има усещането, че Скопие и София са много близо до намиране на взаимно приемливо решение.

„Както е казал Уинстън Чърчил, Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Мисля, че регионът има достатъчно история. Имаме нужда от общо бъдеще и повече благоденствие в тези непредсказуеми времена“, отговори министърът на българския евродепутат Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП).

По време на дебата Йорданов попита какво пречи нерешените проблеми между нашите две страни, свързани с историята, правата на българите да бъдат решени сега, преди да започне преговорният процес. Той напомни също, че в договора между София и Скопие от 2017 г. се говори за обща история. Но в същото време в РСМ този термин все по-често се подменя със „споделена история“.

„Това, което трябва да направим, е да се обединим, да се консолидира регионът, за да създадем силен съюз. Като обърнем поглед към бъдещото, уважаваме общото и споделеното минало, ще се превърнем в две много близки държави, които ще осигурят по-добро бъдеще и за нашите, и за вашите граждани, и за региона като цяло“, каза Османи.

Тоъ не отговори на въпроса на социалистката Елена Йончева има ли политическа воля в конституцията на РСМ да бъдат записани нейните граждани с българско самосъзнание. Клуб Z зададе същия въпрос след края на дебата.

„РСМ е призната в света като страна, спазваща индивидуалните и колективните права на гражданите. Разбира се, ние сме готови да имаме такова отношение към всички общности в държавата, независимо от етническата им принадлежност. Такова отношение ще има и към българската общност в РСМ“, каза дипломат номер 1 на Скопие.