Вестник "Монитор" - официозът в медийната пресгрупа на Делян Пеевски, която той продаде миналата година, е закрит. Същата е съдбата и на седмичника "Политика".

Това научи Клуб Z.

Голяма част от журналистите са били изненадващо и за тях съкратени в рамките на отминалия уикенд. Предварителни разговори за закриването на двата вестника не е имало. Друга част са били преназначени - към всекидневника "Телеграф".

Засега остава неясна съдбата на новинарския сайт на "Монитор", който вчера е бил спрян, но днес отново работи. 

"Телеграф", който всъщност е тиражният вестник в пресгрупата, ще продължи да излиза и няма да бъде закрит. Ще се развива и новооткрития му сайт. Такъв "хартиеното тяло" нямаше, докато собственици бяха Петьо Блъсков, а после и Ирена Кръстева и синът й Пеевски.

Припомняме, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски продаде чрез "Интръст" вестниците си в началото на 2021 г. на "Юнайтед груп" - водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, която купи от братя Домусчиеви "Нова броудкастинг груп". За сделката се разбра от едно решение на Комисията за защита на конкуренцията, свързано с това с продажбата на Нова телевизия.

"С "Телеграф" като част от дейността ни, "Юнайтед Груп" ще предлага пълния спектър от медийни услуги в България. Добавяме липсващото парче към пъзела, за да създадем 360-градусов бизнес тук. Виждаме възможност за бъдещо подобряване на всички издания в групата на "Телеграф", както и за преминаване към дигитално съдържание, което ще засили дигиталното ни портфолио в България", заявиха тогава от компанията. 

Купувачът "Юнайтед груп" (United Group/UG) е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet.