Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром".

Това заяви в ефира на телевизия "Россия 24" посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова, предава БТА като се позовава на ТАСС.

Митрофанова беше изпаднала в известно медийно въздържание, след като от страховитите ѝ заплахи за прекъсване на дипломатическите отношения и тежки ултиматуми за затваряне на руското посолство в София не произтече нищо. Гневните ѝ изблици дойдоха след изгонването на 70 служители на руската мисия в България. Сега обаче вече се чака президентът Румен Радев до дни да назначи служебно правителство и това може би дава нови основания за активизиране на дипломатката, която се постара да изопне отношенията си със сегашния кабинет и с премиера Кирил Петков.

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", твърди още Митрофанова..