Президентът на САЩ Джо Байдън се е опитал да окаже натиск на Пекин да не подкрепи руската инвазия в Украйна по време на видео разговор с китайския си колега Си Цзинпин в петък, предаде Ройтерс.

Китай е единствената голяма сила, която все още не е осъдила нападението на Русия. Вашингтон се опасява, че КНР може да обмисли да предостави финансова и военна подкрепа на Москва, нещо, което както Русия, така и Китай отричат.

Си изтъкна, че конфликти като събитията в Украйна не са в ничии интереси и че НАТО трябва да проведе преговори с Русия за разрешаване на факторите зад конфликта, съобщават китайски държавни медии, добавяйки, че разговорът е бил по искане на Байдън. 

Белият дом отбеляза само, че двамата мъже са говорили малко по-малко от два часа. По-рано заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отбеляза, че Си трябва да каже на руския президент Владимир Путин да сложи край на "тази касапница" в Украйна.

С финансовите санкции и дипломатическия остракизъм, които изолират Русия от развитите икономики, Китай е последният голям спасителен пояс на Русия. Путин и Си подписаха пакт за приятелство "без ограничения" три седмици преди инвазията, в който бяха упоменати някои от критиките на Русия срещу Украйна.

Досега Китай се въздържаше при гласуването на резолюции в ООН, осъждащи Русия, като отказваше да определи нападението за инвазия. Вместо това обвиняваше Запада за възникналия конфликт.

Но Вашингтон твърди, че Москва иска повече от Пекин, отколкото просто дипломатическо прикритие.

Байдън, който описа Путин като "военнопрестъпник", ще изрази ясно пред Си, че Китай "ще носи отговорност за всички действия, които предприеме в подкрепа на руската агресия". Това каза държавният секретар Антони Блинкън пред репортери в четвъртък.

"Пекин ще направи всичко по силите си, за да не се налага открито да заема страна. Но отношенията му с Русия, които бяха сравнително безплатни, се усложниха и сега излагат Китай на нарастващи геополитически, икономически и репутационни рискове", отбеляза Хелена Легарда, водещ анализатор в Института за китайски изследвания "Меркатор".

Часове преди телефонното обаждане Китай изпрати самолетоносач през Тайвански проток, където е разположен разрушител на САЩ, каза човек, който пряко е запознат с въпроса.