Международната общност днес масово осъди руската агресия срещу Украйна. Но руският президент изглежда все още има шепа симпатизанти сред чуждестранните лидери.

„Като голяма и мощна страна, Русия не се нуждае от нашите оръжия“, каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин относно възможните минали или бъдещи доставки на оръжие за Русия, цитирана от италианската агенция АНСА.

„Подходът на Китай е качествено различен от този на САЩ. Когато видим риск от конфликт, ние няма да поемем инициативата да си доставяме оръжия и няма да направим това, което направиха САЩ, давайки на Украйна голям брой оръжия и военно оборудване. Мисля, че Русия, като голяма и мощна държава, не се нуждае от Китай или други страни", добавя тя.

Китай винаги зачита суверенитета и териториалната цялост на всички страни, каза говорителката.

"В същото време видяхме също, че въпросът с Украйна има сложна и специална историческа ширина и дължина и разбираме законните опасения за сигурността на Русия", каза китайският министър на външните работи Ван И в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, добавяйки, че „Китай твърди, че манталитетът от Студената война трябва да бъде изоставен напълно и че най-накрая трябва да се формира балансиран, ефективен и устойчив европейски механизъм за сигурност чрез диалог и преговори“.

Поднебесната империя използва исторически аргументи за анексация на територии от десетилетия - първо за Тибет, днес - засега неуспешно - по отношение на Тайван.

Сръбският президент Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност, а сръбското правителство се събра на извънредно заседание.

За днес е предвидена среща на Вучич с посланиците на т. нар. група "Квинт" - САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Италия - и с ръководителя на делегацията на ЕС в Белград, предаде АНСА.