Възможно ли е ВМРО и „Има такъв народ“ да се явят заедно на предсрочния парламентарен вот? Тази поредна политическа интрига се завъртя днес в кулоарите на парламента, като за нея допринесе и прессъобщение от партията на „войводите“, в което се призовава за „обединение на българофилите“. А като пример за нуждата от такова обединение се посочва приемането на „френското предложение“ за Република Северна Македония – същото, заради което, поне на думи, Слави Трифонов извади министрите си от правителството и спомогна успеха на вота на недоверие.

Този слух води началото си от материал на сайта „Фактор“. От ръководството на ВМРО обаче отрекоха пред Клуб Z да са водени разговори с ИТН за предизборна коалиция. Не е имало никакви контакти - „нито от нас към тях, нито от тях към нас“. Но неофициално посочиха, че не е изключено темата да бъде обсъдена, ако се появи изобщо.

Нямаме такова решение, не е коментирано“, посочи съпредседателят на ВМРО Александър Сиди в отговор на наше питане.

И допълни, че формацията засега се готви за самостоятелно явяване на избори.

Неофициално обаче „войводи“ посочват:

Да, не сме водили разговори, но не казваме, че не бихме“.

След две седмици ръководните органи на ВМРО се събират и било възможно там да се проведе разговор за евентуална коалиция с ИТН.

Относно прессъобщението и „обединението“, от партията посочиха, че може би са допуснали грешка с публикуването му днес и с думата „обединение“ - на фона на вече пълзящия слух за разговори с ИТН. „Става въпрос за обединение на лица – каквото на вота на 4 април успяхме да постигнем, включвайки в листите си повече хора от гражданската квота“, посочиха от ВМРО. Оттам допълниха, че ако изобщо се стигне до разговор с ИТН, то последната дума ще имат структурата на партията - тъй като оттам още били сърдити на ръководството за коалицията с партията на Веселин Марешки "Воля" от по-рано миналата година.

ВМРО се яви сама на вота през ноември и взе 1,08%  от гласовете, или 28 322 гласа. ИТН пък засега социологическите агенции поставят на ръба на влизането в следващото Народно събрание, като се очаква изборите да са на 2 октомври. "Войводите"