Русия ще се оттегли от проекта на Международната космическа станция (МКС) до 2024 г., когато ще започне разгръщането на националната орбитална станция, каза днес Юрий Борисов, ръководител на "Роскосмос", цитиран от агенция Интерфакс.

„Знаете, че ние работим в рамките на международното сътрудничество в Международната космическа станция. Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението и излизането от тази станция след 2024 г. е взето“, каза Борисов на среща с руския президент Владимир Путин.

„Мисля, че до този момент ще започнем да формираме руската орбитална станция“, добави той.

Според него компанията ще се съсредоточи върху създаването на Руската орбитална сервизна станция (РОСС).

"Ще продължим пилотираната програма в съответствие с одобрените планове. Основните приоритети ще бъдат поставени върху създаването на руската орбитална станция", каза Борисов на срещата с Путин.

Според Борисов руската космическа индустрия е в тежка ситуация.

"Виждам, че моята основна задача, заедно с моите колеги, е не да понижавам, а да вдигам летвата и на първо място да предоставя на руската икономика необходимите космически услуги. И това е навигация, това е комуникация, предаване на данни, метеорологична, геодезическа информация и т.н.“, каза той.

Русия ще строи своя собствена орбитална станция заради влошаване на техническото състояние на руския сегмент на МКС, отбелязва Интерфакс.