С плаката, който показа в ефир Марина Овсянникова, беше сложен край на тишината. Това отбелязва за "Гардиън" Денис Катаев, доскоро водещ в опозиционната тв "Дождь", която трябваше да прекрати излъчванията си.

"Три секунди могат да вдъхновят хората и да им дадат сила", добавя той.

"Приятел, който работи в един от държавните тв канали, ми каза, че е прекачена червена линия. В социалните медии отзвукът е огромен. Това е ново чувство за хората, които работят в тези стриктни, проправителствени места.

Вярвам, че това е революционно развитие за телевизията в Русия - нещо като появата на първите кадри от войната в Персийския залив през 1991 г.

Действията на Овсянникова вероятно ще влязат в книгите по история, подобно на радикалната акция на "Пуси Райът" в храма "Христос Спасител" в Москва през 2012 г.", пише в своя коментар Катаев.

Той говори и за отпушването на подаването на оставки на журналисти от държавните медии. Много други също искат да напуснат, но ги задържат тежки ипотеки и други заеми, обяснява Катаев.

Би Би Си прави подробен преглед на подадените оставки и другите форми на протест в руските проправителствени медии след началото на войната в Украйна.

Часове след протеста на Овсянникова станаха известни три оставки. Журналистката от руския Канал 1 Жана Агалакова е напуснала работата си като кореспондент за Европа, други двама нейни колеги са си тръгнали от конкурентната НТВ. Лилия Гилдеева е работила за канала като водещ от 2006 г., а Вадим Глускер е в телевизията от почти 30 години.

Журналистът Роман Супер твърди, че хората масово напускат "Вести", където и той работи, но тази информация не е потвърдена, уточнява Би Би Си. Известният тв водещ Сергей Брильов опроверга съобщенията, че е подал оставка, като уточни, че е отсъствал повече от седмица по работа.  

Мария Баронова е най-високопоставеният служител на RT (по-известна като Russia Today), подал оставка. Бившата главна редакторка в пропагандната телевизия обясни пред Би Би Си в края на миналия месец, че Путин вече е разрушил репутацията на Русия и че икономиката на страната е мъртва.

"В моя живот имаше една голяма любов, и тя също вече е мъртва", добави патетично тя. 

В RT имаше и още оставки, в това число на журналисти неруснаци, които работеха за езиковите ѝ служби. Бившата кореспонденка в Лондон Шадия Едуардс-Дашти съобщи, че напуска в деня на инвазията на Русия в Украйна. Тя не посочи причини. Работещият от Москва Джони Тикъл също си тръгна в този първи ден на войната с обяснението "в светлината на скорошните събития".  
 
Френският водещ в RT Фредерик Тадеи обясни напускането си с факта, че Франция вече е в открит конфликт с Русия и той не може да продължи да води предаването си "Забранено да се забранява", защото иска да е лоялен към своята държава.

Ден по-късно от ЕС дойде и официалната забрана на многобройните медийни формати на RT, както и на "Спутник", заради манипулация, дезинформация и изкривяване на фактите. Така че тези оставки може бе са изпреварили неизбежното. Според Ройтерс вълна от оставки е имало и в ситуираната в Германия руска държавна агенция Ruptly.

Реакции има не само сред жулналистите, но и сред водещи на тв шоу програми. Един от най-популярните - Иван Ургант, си е взел почивка от своето шоу в прайтайма на Канал 1. Той реагира на войната като сложи в своя Инстаграм вместо снимка - черен квадрат, с ясното послание:

"Страх и болка. Не на войната"

След това каза на последователите си да не се паникьосват, взел си е отпуска и скоро ще се върне.

Двойка №1 сред руските знаменитости - Алла Пугачова и Максим Галкин, популярен тв водещ, бяха сред фигурите от шоубизнеса, които също обявиха, че спират дейностите си и отиват "във ваканция". Галкин написа в своя Инстаграм (преди още Кремъл да забрани социалната медия в Русия): "Няма оправдание за война! Не на войната!"  

"Много се говори, че това (протестът на Овсянникова-бел. ред.) може да е представление. Режисирано недоволство, или позволено някак. Според мен това е смешно допускане, самото то имащо корени в пропагандата на Кремъл - идеята, че всичко, което излиза от обичайното, трябва да е контролирано.

Но те (управляващите - бел. ред) само ще имат полза, ако ни накарат да мислим така - че това е постановка и че те контролират всичко. За тях е важно ние да не повярваме, че една жена може да се изправи срещу огромната машина, че може да се откъсне от системата и да я предизвика. Но тя го направи", отбелязва още в коментара си за "Гардиън" Катаев.