Накуп на другите си проблеми, руското правителство е изправено и пред криза за дигитално пространство, след като големите западни компании за "облачни" услуги напуснаха страната.

Според местния в. "Комерсант", Сбербанк, MTS, Oxygen, Ростелеком, Атом-Дата, Крок и Яндекс имат около 2 месеца, в които да намерят къде да съхраняват данните на дейността си, преди да им свърши напълно наличното пространство.

Мобилният оператор "МегаФон" обещава да увеличи 5 пъти дигиталните си складове, но те са единствени и това няма да е достатъчно.

Според руски източници, в момента правителството на Путин обмисля варианти - като например да конфискува сървърите на всички руски и западни бизнеси, напуснали страната, които се намират на нейна територия. Това ще създаде още повече напрежение между руския бизнес и властта. Пък и по всяка вероятност само ще отложи проблемите, а няма да ги реши.

До преди няколко месеца Русия настояваше всички социални мрежи да преместят сървърите си с данни на руски потребители на руска територия. Сега обаче Facebook, Instagram и Twitter са забранени от Роскомнадзор, така че този казус вече не е налице.