ГЕРБ ще подкрепи затварянето на небето над Украйна и доставянето на оръжие за Киев от България ако правителството внесе в парламента подобни предложения. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на среща с украинския посланик Виталий Москаленко.

"Днес има война, да шикалкавиш непрекъснато, че ще правиш батальон и вече един месец батальон няма. Поемаме ангажимент да подкрeпим всички - от въздушно простанство, до въоръжение. Ние сме НАТО, ЕС, не сме неутрална държава. Стотици пъти съм бил упрекван, че съм държал мирна политика. Днес е война", каза Борисов.

И допълни:

"Винаги съм се борил за мир, добросъседство, това е докато започне войната. Тази агресия, тази война - ние нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. Трябва да приложим абсолютно всички мерки за да бъде спряна тази война. На мен не ми е приятно, когато президентът дава уклончиви рещения. Не ми е приятно, че сега точно ще отремонтираме самолети в Русия.

"Тяхната колебливост идва от сложната коалиция, в която се намират. Ние сме достатъчно силни да им предложим подкрепа по всички теми, свързани с войната в Украйна".

Борисов изтъкна, че световната демократична общественост осъжда тази война.

"Нямаме право дори на база исторически спомени, сега времето е друго. Ние като партия, като хора, не можем да гледаме разрушени сгради, бягащи хора за каквито и да са претенции. Нищо не е по-голямо от човешкия живот.

Влезе ли в парламента подобно обсъждане ние ще го подкрепим. Списък с бронежилетки, каски, снаряди, каквото е беобходио. На силата трябва да се отговаря със сила, за да може да бъде спряна.

Важното е в парламента да се приеме решение и да се помогне с необходимото днес. Ако премиерът вкара подобно решение може да разчита на 59 гласа. Войната е днес", каза още Борисов.