Силистренският владика Яков е доставил на Одеската епархия хуманитарна помощ лично, подпомаган от няколко служители от митрополията.

Това става ясно от информация на сайта news.church.ua

От съобщенията се вижда, че най-новият български архиепископ се е срещнал с викария на Одеска епархия - митрополит Болградски Сергий. Това е станало на границата с Румъния на ГКПП-Исакча, откъдето украински духовници са приели помощите.

Лекарства, превързочните материали и трайните хранителни продукти са дарени по повод молбата за помощ от българската диаспора там.

"Научихме се, че много хора от Болград, Рени и Измаил имат нужда от болкоуспокояващи лекарства, превързочни материали и хранителни продукти - пишеше в специално писмо на владиката до украинските духовници. -

Моля Ваше високопреосвощенство да организира транспорт от румънската граница до енориите.." и т.н.

Ето и съобщението на силистренската митополия след завъщането на владиката:

"Късно снощи Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, протосингелът протопрезвитер Добри Чаков, свещ. иконом Добри Върбанов и журналистката г-жа Незабравка Кирова се завърнаха в Силистра. Хуманитарната помощ бе приета на украинската граница от архиепископа на Измаил, Болград и Рени, Сергий – викарий на митрополита на Одеска епархия Агатангел.

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков изказва благодарност на всички – граждани, арендатори, аптекари, свещеници, сътрудници – които дариха и се включиха в организацията."

След смъртта на митрополит Амвросий, на 25 октомври 2020 година Светият синод избра епископ Яков Константийски (род. на 7 март 1971 г. със светското име Росен Стоичков Дончев) за доростолски митрополит.