Поне за момента няма механизъм да бъдат покрити поне част от сумите за лекарства на хронично болните бежанци. Това поясни пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Евгени Крайселски, който беше сред първите медици у нас, вписали се в официалния правителствен сайт в помощ на бежанците от Украйна. Вече има бежанци, които са се обърнали към него. Повечето са деца. 


„Обичайни за сезона – инфекции на горни дихателни пътища, възпаление на уши, нос, гърло, кашлица. Уточнявахме с други пациенти аналози на лекарствата, които приемат, да се прецени ако няма даден продукт, с какво може да се промени“, посочи общопрактикуващият лекар.

„Както обикновено, нашето министерство витае някъде настрани - коментира д-р Крайселски в предаването „Преди всички“. По думите му на сайта на Министерството на здравеопазването в секция "Новини" има единствено такива за Covid. - Нашето министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше поне за тези, които са хронично болни, да се осигури някакъв вариант.“

Много ни е тромава здравната система. Една такава криза не можем да я оправим вече 3 седмици. Скоростта е ужасяваща, за действие, изтъкна личният лекар.

Според д-р Евгени Крайселски на ниво спешна помощ нещата са по-ясни.

„Като излезем от спешната помощ, всичко се размива. Много болници, медицински центрове обявиха, че ще преглеждат безплатно. Но не е въпросът само да го преглеждаш този човек. Този човек трябва да бъде проследен.“

Крайселски е категоричен, че трябва да се подсигури вариант за някакви суми, с които бежанците да могат да си вземат лекарства. По спешност трябва да се направи организация към кризисните центрове, към които да може да се осигури първична медицинска помощ, а след това и връзка със специалист, както и механизъм за получаване на медикаменти, макар и с отстъпка, смята той.

В момента, в който започнат да влизат повече болни, за които болниците не получават пари, ще затънат нещата, предупреди д-р Евгени Крайселски.