Най-малко двама души са били убити при руски удар върху жилищен блок в Киев, предаде Франс прес, позовавайки се на украинската служба за извънредни ситуации.

Попадението е било в 15-етажен жилищен блок и е предизвикало огромен пожар и спешна спасителна акция, предаде Асошиейтед прес.

Удари са нанесени по още две многоетажни жилищни сгради в Киев, предаде по-късно телевизия "Настоящее время".

Не беше известен веднага пълният брой на убитите и ранените в канонадата. 

Официална Москва продължава да твърди, че руските въоръжени сили използват високоточни оръжия само спрямо военни цели. Снимки и видеокадри от украински градове обаче говорят за точно обратното - за системен обстрел на жилищни квартали и гражданска инфраструктура, включително - на здравни заведения.

Кметът на украинската столица Витали Кличко обяви 36-часов полицейски час от тази вечер, съобщи още Франс прес.

Досега полицейският час беше налаган, за да могат украинските сили за сигурност да неутрализират руски диверсионни групи, изпратени като цивилни в Украйна още преди началото на войната. 

Киев е под руска обсада и обстрел от три седмици, в предградията му се водят тежки боеве между руските и украинските сили. 

Междувременно украинските власти съобщиха за руска бомбардировка на летището в Днипро и за "масивни разрушения" вследствие на нея.

Поразеният днес блок в Киев се намира в квартала Святошински, в западната част на града. Двадесет  и седем души са били спасени от пострадалата сграда, в която е избухнал и пожар, добавя Франс прес. Смята се че в блока има блокирани хора, посочва Асошиейтед прес.

Според украинските военни блокът е бил поразен от артилерийски обстрел, посочва агенцията.

Стрелба има на много места в украинската столица, която руските сили се опитват да обкръжат, добавя Франс прес. Зачестили са руските удари през нощта по северозападните предградия Ирпин, Гостомел и Буча, заяви ръководителят на Киевска област Олексий Кулеба по украинската държавна телевизия, предаде АП.

Украинските служби за действие при извънредни ситуации съобщиха и за удар, който е поразил жилищен блок на 9 етажа в квартала Подил, в северозападната част на столицата, предаде Франс прес. Там също е избухнал пожар, но той е бил угасен. Има един ранен. Ударът е причинил щети и на околните сгради.

При обстрел е била подпалена и къща в квартала Осокорки, в югоизточната част на Киев. Жертви там няма.