Руското министерство на отбраната "не изключва възможността да добие пълен контрол над големите градове, които сега са обсадени" в Украйна, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде АФП.

Президентът Владимир Путин досега не е заповядал да започне атаката, каза неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от агенцията.

Говорейки пред журналисти днес, Песков отказа да назове крайна дата за това, което Москва нарича "специална операция" на руските въоръжени сили в Украйна, предаде ТАСС.

Той не отговори на въпроса и дали Путин е доволен от досегашния ход на операцията, съобщи официалната руска агенция.

Песков отрече Русия да е искала военна помощ от Китай, предаде Ройтерс.

Русия досега води тежки боеве за столицата Киев, втория по големина град Харков, Чернигов, Николаев, Мариупол. Вчера руски ракети паднаха около Лвов. 

„Министерството на отбраната, като гарантира максимална сигурност за цивилното население, не изключва възможността за поставяне под пълен контрол на големи населени места, които днес са практически обградени, с изключение на зоните, използвани за хуманитарна евакуация“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

„Руските въоръжени сили използват модерно високоточно оръжие, поразявайки само военна и информационна инфраструктура“, каза още Песков.

Ето последиците от попадения на руските високоточни оръжия в жилищни квартали на Киев и Мариупол само днес:

Снимка АП / БТА
Снимка АП / БТА
Снимка АП / БТА

Песков добави, че всички планове на руското ръководство за провеждане на т.нар. "специална операция" в Украйна „ще бъдат изпълнени изцяло в рамките на предварително одобрения срок“.

Москва смята провокативната позиция на САЩ и ЕС, които с изявленията си подтикват Русия да щурмува големите градове на Украйна, за да я накарат да я направят отговорна за смъртта на цивилни, каза говорителят на Кремъл.

„Москва взе под внимание неотдавнашните изявления на висши служители на САЩ и ЕС [съветника по националната сигурност на САЩ Джейк] Съливан и [върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп] Борел, че според тях [руският президент Владимир] Путин е разочарован, че войските му не напредват, както си мислеше, в големите градове, включително в Киев, уж във връзка с това той, Путин, увеличавал броя на целите, които атакува и се опитвал да нанесе щети във всяка част на страната“, каза Песков.

Той подчерта, че „в началото на операцията президентът на Русия наистина е инструктирал Министерството на отбраната да се въздържа от незабавна атака срещу големи населени места, включително Киев, поради факта, че въоръжените националистически формирования (на Украйна) са оборудвали огневи точки, поставили са тежко военно оборудване директно в жилищни квартали и боевете в гъсто населени райони неизбежно ще доведат до тежки цивилни жертви."

Песков отбеляза, че „операцията е била планирана именно с това обстоятелство“. „В същото време Министерството на отбраната, като гарантира максимална сигурност за цивилното население, не изключва възможността за поставяне под пълен контрол на големи населени места, които днес са практически обкръжени, с изключение на зоните, използвани за хуманитарна евакуация“, каза Песков.

"Гореспоменатите високопоставени представители на САЩ и ЕС изглежда подтикват Русия да щурмува големите градове на Украйна, за да държат страната ни отговорна за смъртта на цивилни. Ние смятаме, че подобна позиция е провокативна", каза говорителят на руския лидер.

"Целият свят познава безмилостния стил на американските власти, които, за да постигнат целите си, не броят живота на цивилни за нищо", каза говорителят на Кремъл. Според него „всички помнят килимовите бомбардировки в бивша Югославия, ракетните атаки срещу центъра на Белград, множеството неоправдани жертви в страните от Близкия изток, престъпленията, извършени в продължение на 20 години в Афганистан, когато стотици хора бяха убити в сватби и в жилищни сгради с един удар.“.

„Тази жестокост не попречи на срамното бягство на Америка от тази страна“, добави Песков. „Нямаме нужда от подсказки от такива стратези“, подчерта прессекретарят на Путин.