Правителството ще разгледа възможните варианти за продължаване на помощта към бизнеса за сметките за електроенергия и в следващите месеци. Това съобщи днес пред Нова министърът на енергетиката Александър Николов. 

Изненадващото е, че тази стъпка все още не била обсъждана с министъра на финансите Асен Василев, това предстояло да се случи, въпреки че поне от 10 дни е ясно, че войната в Украйна и санкциите срещу руския режим ще увеличат допълнително натиска върху цените на горивата и природния газ. 

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни днес Николов. 

Според него, нямало никаква причина да се смята, че след отпадането на мораториума в края на месеца, цената на електроенергията ще повиши драстично. 

"Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", подчерта той.

Най-накрая изглежда, че властта е осъзнала и че идеята за диференциирана ставка за електричеството е възможен вариант, след като дълго време отказваше да я приеме. Според Николов, този вариант може да се ползва за подкрепа на "наистина нуждаещите се", но и заяви, че за целта трябва дефиниция на "енергийна бедност". 

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира така:

„Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок”, уточни енергийният министър.