Два руски самолета са атакували село в Беларус, след като са нахлули на територията на страната през украинската граница, съобщиха украинските военновъздушни сили. Целта е да се предизвика casus belli (от латински - "повод за война") и беларуската армия да нахлуе в Украйна.

Според Киев Беларус може да атакува преди 21:00 часа вечерта.

Днес Александър Лукашенко е на посещение Москва. Смята се, че провокацията е била уговорена на среща с Путин.

Според украинския парламент в 14:30 часа украинската гранична служба съобщила, че два руски самолета напуснали летище Дубровица в Беларус, прелетели във въздушното пространство на Украйна, след което се обърнали и атакували Копани.

На страницата във Фейсбук на Украинските въоръжени сили бе публикувано видео с руските самолети, където се уточнява, че самолетите първо са поразили цели в Украйна.

"Подобна атака и действия на противника върху населените места на Беларус са умишлена провокация за включване на Въоръжените сили на Република Беларус във войната с Украйна!"

Пентагонът: Не можем да потвърдим данните за руска атака срещу Беларус

Не можем да потвърдим данните за руска атака срещу Беларус. Това обяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

"Само ще ви кажа, че не сме получили индикации, че беларуски войски или сили са се придвижили в Украйна. Маркирахме, че президентът на Беларус коментира пред държавни медии преди няколко дни, че според него е важно за беларуските сили да се притекат в защита на тила на руските сили, ако бъдат атакувани, линията за доставки. Това бе първият път, в който той е казал нещо за потенциална намеса на Беларус. Нямаме индикации, че това вече се е случило или че ще се случи".