"Булгаргаз“ предлага цената на природния газ за май да бъде 157,73 лв. за мегаватчас (80.65 EUR/MWh). Това обявиха от компанията на своята интернет страница.

Това е шоково повишение на цената тъй като в момента тя е 113,73 лева за мегават час. Поскъпването е с цели 38,7% само за месец. Предложението за март бе увеличение от едва 3,5%/ 

Новината идва на фона на повишените цени на синьото гориво и на международните пазари. В понеделник стойността на горивото достигна за като 345 евро на мегаватчас.

Тъй като се очаква от април да отпадне и мораториумът върху цените на електроенергията и топлоенергията е възможно новото увеличение да предизвика рязко поскъпване на цените на топлоенергията.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ се очаква в началото на април, след което на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена.

Поскъпването не е изненадващо за повечето анализатори, освен за българските власти. Само преди два дни финансовият министър Асен Василев обяви, че не се очаква шоково увеличение на парното, защото през март то е било само 3,5%. 

"Не се предвижда удължаване на мораториума. Регулаторът подготвя ново ценово решение, което по предварителна информация няма да доведе до по-високи цени на електроенергията за бита. Цените на парното са пряко зависими от цените на природния газ. Не се очаква поскъпване и там", заяви той. 

Не стана ясно обаче как така не се очаква увеличение, при положение, че борсите полудяха, а в отделни дни цената на газа достигна фантастичните 3500 евро за 1000 куб. метра. Припомняме и че предложението е внесено от новото ръководство на "Булгаргаз", избрано от това мнозинство, и ще се одобрява - или не - от новото ръководство  на КЕВР. 

Ето и цялото прессъобщение:

В изпълнение на изискванията на чл. 36а от Закона за енергетиката, “Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за м. май 2022 г., образувана в съответствие с чл. 17 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ, е 157,73 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80.65 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11.03.2022 г.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през м.май на 10.03.2022 г. са в приблизителен размер от 120 EUR/MWh.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м.май 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.05.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.04.2022 г.