Все повече нараства броят на украинските спортисти-бежанци, които намериха в България не само подслон, а и възможност да продължат да тренират.

Десетки клубове и няколко федерации отвориха врати за избягалите от руското нашествие.

Шестима състезатели от Украйна вече водят подготовка в страната ни, възползвайки се от инициативата на Българската федерация по тенис (БФТ), съобщи отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов.

"Днес е 15-ият ден от войната. Не са изминали и 48 часа, откакто Българската федерация по тенис обяви инициативата за подпомагане на всички украински тенисисти и техните семейства, които пристигнат или се установят в нашата страна, рече Атанасов на брифинг вчера. - Имаме една изключително бърза реакция от страна на всички български клубове, треньори и състезатели.

Повече от 20 клуба към момента са предоставили възможност за прием на украински бежанци. Най-напред по териториален принцип реагираха колегите от Североизточния регион и от Черноморския регион. Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели вече са настанени и осъществяват своята дейност. Тренировките за тях са абсолютно безплатни."

Треньорският съвет прие решение, утвърдено от Управителния съвет на БФТ, че тези украински състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат възможност да участват във всички турнири от държавния календар, без да се налага допълнително картотекиране.

"Лудогорец" пък покани две момчетата, които тренират в школите на одеските "Черноморец" и "Атлетик", да се включат в отборите на връстниците си в своята школа. Клубът се ангажира да съдейства и на останалите деца да практикуват любимите си спортове в Разград. В града има школи по баскетбол, лека атлетика, бокс, колоездене, шах и борба. Шампионите поканиха всички тях на неделния домакински мач с "Левски" от Първа лига.

Близо 20 момчета и момичета, заедно с майките и бабите си, бяха подслонени в Разград. Украинците са настанени в хотел, като местни бизнесмени им осигуряват всичко необходимо. Преди два дни малчуганите разгледаха тренировъчния център на "Лудогорец" и получиха подаръци. По-късно присъстваха на тренировката на първия тим.

Още в началото ги посрещна техния сънародник, защитникът на "орлите" Игор Пластун, който е в контакт с украинците в Разград.

А БТА, съобщи, че украинският футболист Назар Балаба е започнал тренировки в школата на "Левски". 16-годишният бранител е част от гранда "Динамо" (Киев) и юношески национал.

Той пристига в София със семейството си. Близки на родителите му са се свързали с ръководството на „синята“ школа с молба Назар да води тренировъчен процес със своите връстници.

Назар веднага е получил възможност да се готви с юношите на "Левски" до 17 г. с треньор Виктор Димитров.

В "Берое" пък се озова малкият Тимур, юноша на "Металист" (Харков). Той получи екипировка и вече тренира с отбора до 9 г., воден от Веселин Пенев. Всички деца от набора приветстваха и приеха много добре новия си съотборник, който с радост отново се докосна до любимата си игра.

Към този момент Тимур няма право да участва в официални срещи, информира "Берое".