Съветът на Европа предприе днес стъпка, която води към изключването на Русия от основаната  през 1949 г. организация - безпрецедентно за нея решение.

Руското външно министерстро съобщи по-рано днес, че Москва сама ще прекрати членството си, но до момента в Съвета не е получено заявление за това.

"Русия иска да каже, виждате ли, не ме уволниха, сама напускам", каза пред Клуб Z дипломат в седалището на Съвета в Страсбург, Франция, пожелал анонимност.

Съветът, най-старата организация на Стария континент, която въплъщава стремежа му към сътрудничество, мир и разбирателство след Втората световна война досега не е изключвала свои членки.

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши днес да се консултира с Парламентарната асамблея относно по-нататъшните мерки, които трябва да бъдат предприети съгласно член 8 от Устава на Организацията в отговор на сериозните нарушения от страна на Руската федерация на нейните законови задължения като държава-членка - се казва в съобщение на Съвета на уебсайта му. - Комитетът на министрите смята, че агресията на Руската федерация в рамките на суверенната територия на Украйна, която те отново осъдиха най-категорично, е отговорна за огромните страдания на украинското население и представлява нарушение на мира с безпрецедентен мащаб на Европейски континент от създаването на Съвета на Европа".

Цитираният член от устава на организацията предполага, че страна, която го е нарушила тежко, бива помолена да се оттегли, а ако откаже, бива изключена.

Асамблеята ще заседава на 14 и 15 марта, се казва още в съобщението.

По-рано днес руското външно министерство публикува гневно и много остро изявление, извън границите на дипломатическия език, в което се казва: 

"Русия няма да участва в трансформацията от страна на натовците и на послушно следващия ги ЕС на най-старата европейска организация в поредната платформа за заклинания за западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се наслаждават на общуването помежду си, без Русия".

„Русия не възнамерява да се примири с тези подривни действия, извършвани от колективния Запад в съответствие с налагането на „основан на правила ред“, който да замени международното право, потъпкано от Съединените щати и техните сателити“, се казва още в документа.

Спирането на руското участие в работата на Съвета на Европа предполага, че Русия ще се оттегли и от всички механизми и институции на тази организация, включително от Европейския съд по правата на човека, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Макар ходът да подчертава нарастващана международна изолация на Русия, той означава, че руските граждани няма да могат повече да се обръщат към Европейския съд за правата на човека.