Русия няма повече да участва в Съвета на Европа заради враждебното отношение към нея на страните от НАТО и Европейския съюз, заяви днес в изявление външното министерство в Москва.

"Русия няма да участва в трансформацията от страна на натовците и на послушно следващия ги ЕС на най-старата европейска организация в поредната платформа за заклинания за западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се наслаждават на общуването помежду си, без Русия", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Руското външно министерство подчертава, че ходът на събитията "става необратим".

„Русия не възнамерява да се примири с тези подривни действия, извършвани от колективния Запад в съответствие с налагането на „основан на правила ред“, който да замени международното право, потъпкано от Съединените щати и техните сателити“, се казва в документа.

Спирането на руското участие в работата на Съвета на Европа предполага, че Русия ще се оттегли и от всички механизми и институции на тази организация, включително от Европейския съд по правата на човека, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съветът на Европа се готвеше тази седмица да изключи Русия заради нашествието ѝ в Украйна, каза преди дни по БНТ посланичката на ЕС в организацията Меглена Кунева. Тя посочи, че изключването на държава членка от Съвета би било прецедент в неговата история. От това досега е била застрашена само Гърция през 1969 г. , когато е била управлявана от военна хунта. 

От Съвета на Европа казаха, че не са получавали уведомление от Русия за напускане на организацията.