Администрацията на президента Джо Байдън умишлено повишава цената на бензина, за да накара така повече американци да си купуват електрически автомобили. Това е най-новата конспиративна теория, която се разпространява из социалните мрежи в САЩ, разказва днес AP. 

Повечето от тези потребители твърдят, че покачващите се цени на петрол и газ не са в резултат на нахлуването на Русия в Украйна, увеличеното потребление или проблемите с веригите на доставки, а че зад него стои напълно умишлена зловредна "схема" на управляващите във Вашингтон. Разбира се, към тези твърдения не са приложени абсолютно никакви доказателства.

"6 долара за галон газ е начинът, по който да накарате хората да купуват електрически автомобили", твърди популярно меме, споделено хиляди пъти във Фейсбук и Инстаграм. 

Тази нова интернет измислица показва със сигурност едно - манията на американците да се хващат на конспиративните теории продължава да играе огромна роля в начина, по който те тълкуват политическите решения, дори когато става дума за време на война. 


"Теориите на конспирацията са станали толкова вкоренени в психиката на хората, а социалните мрежи продължават да ги разпространяват като горски пожар", коментира за АР Миа Блум, професор от ДЪржавния университет в Джорджия. Тя е и автор на книга, изследващата конспирацията Qanon. 

Твърдението за схемата "скъпо гориво = на повече електромобили" е част от дълга поредица измислици, които представяха Доналд Тръмп като герой, борещ се с кабала елити, които управляват канали за трафик на деца, опити на властта да чипира хора и заговори за премахване на кешовите разплащания, за да могат да се контролират народите. Тази е просто поредната брънка от войната, пише изданието. 

Стига се дори и по-далеч - идеята на правителството на САЩ била не само да повиши покупките на електромобили, но и когато това се случи да може да изключва колата на водача, когато си поиска. Истината разбира се е, че правителството не може да направи това, а хората ползват частни, дори домашни зарядни станции за тези автомобили. 

"Теориите на конспирацията осигуряват комфорт в стресови времена", продължава Блум. 

"Да имаш обяснение, че някой дърпа конците по някаква причина е успояващо за нашите мозъци. Казваш си, че ако за всяко нещастие има някаква конспирация, то тогава - "Добре, така има смисъл. Сега разбирам"

Данните на търсачките показват, че споменаването на "електрически автомобили" и "правителство" заедно са се увеличили с 400% през последните 4 дни в социалните мрежи, новинарските сайтове и телевизионните такива. 

Нарастването на търсенето се обяснява и с още един момент. Злонамерените акаунти се възползват от коментари, направени в понеделник от министъра на транспорт Пийт Бутигиг, който заяви, че федералното правителство насърчава използването на обществения транспорт и електрическите автомобили, следвайки закона за инфраструктурата, приет миналата година. 

"Миналия месец обявихме 5 млрд. долара за изграждане на нациоална мрежа за зареждане на електрически превозни средства, така че хората от селските, крайградските и градските общности да могат да се възползват", обяви той. 

Думите, извадени от контекст, се преиначават и омотани в конспирацията се изкривяват, така че да излезе, че той говори за сегашната ситуация и че правителството ще кара хората да си купуват е-коли.