От "Демократична България"(ДБ) смятат, че информацията, която постъпва от българските служби, невинаги е коректна.

Това обяви на брифинг в парламента Атанас Атанасов, който е и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той подчерта, че въпросът е изключително важен и по реда на парламентарния контрол и в съответните комисии депутатите от групата ще направят всичко необходимо за изясняване на тези обстоятелства, каква е истината. Атанасов уточни все пак, че в този момент на криза, не би трябвало да се бърза с искания за оставки на ръководители на службите.

"Нямаме интерес, желание, да разклащаме службите, те трябва да бъдат стабилизирани", подчерта председателят на вършената комисия.

Очакваме промяна в интензивността на работа им, каза още той.

"На 300 километра от страната ни има война и е изключително важно как действат българските институции в тази кризисна ситуация", аргументира се Атанасов.

По думите му е добре в такава ситуация институциите у нас да единодействат координирано. Но, за да могат да бъдат вземани правилни решения на най-висше държавно ниво, е важно Министерският съвет, на първо място, и другите органи да получават надеждна информация от службите за сигурност, подчерта председателят на вътрешната комисия.

Атанасов съобщи няколко прогнози, чути от службите (без да ги назовава), на закритото заседание на Народното събрание (НС) през януари т.г, преди началото на войната в Украйна. Според изводите, изложени пред депутатите, е било, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт.

"Мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистично в следващите месеци", "пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква", цитира част от получената тогава информация депутатът.

Една от службите не е споделила оценките за мащабна бежанска вълна.

Всички тези обстоятелства са изключително важни, за да могат да бъдат вземани правилни решения, особено от Министерски съвет би трябвало институциите да получават надеждна и проверена информация, категоричен е председателят на вътрешната комисия. Той отбеляза, че към момента, когато са изслушвани службите от НС, вече е имало изказвания на държавни ръководители на наши съюзни държави, че след края на Олимпийските игри, Русия ще нападне Украйна. За тях от службите ни е било казано, че се преувеличават рисковете, каза Атанасов.

"И тук се поставя въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация или това, което са споделяли пред Народното събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е вярно, е притеснително", подчерта Атанас Атанасов.

Той коментира изразената вчера от президента Румен Радев подкрепа за службите - че може би е така, защото "сегашните им шефове всички са негови назначения".

Атанас Атанасов добави още, че при управлението на ГЕРБ българските служби са били "приспани" като основната цел е да не се занимават с корупционните практики. Сега това състояние дава отрицателен резултат, смята той.