На 8 март Русия обяви, че отваря временни хуманитарни коридори от 10:00 часа местно време. Прекратяването на огъня ще важи за Киев, Чернигов, Суми и Мариупол.

Това обяви представителят на Русия в ООН Василий Небензя.

През последните дни Москва неколкократно съобщи, че се е договорила с Киев за хуманитарни коридори. Обстрелът обаче не спря. Предстои да разберем дали Кремъл ще си спази думата днес.   

От хуманитарни коридори определено биха се възползвали жителите на Суми, които миналата вечер бяха подложени на тежка бомбардировка.

По данни на властите 18 души са били убити при среднощен обстрел в жилищен квартал на града, като сред тях има и две деца.

Харков отново се превърна в сцена на сблъсъци. Поне четирима души загинаха по време на бомбардировки през изминалата вечер.

Украинските войници обаче не само удържаха, но и заслужиха поздравления от цялата страна, след като ликвидираха руския генерал-майор Виталий Герасимов - първи зам.-командир на 41-ва армия на Русия. Това е вторият руски висш командир, загинал при руската инвазия, след като генерал Андрей Суховецки бе убит в края на февруари. 

Герасимов е участвал във втората чеченска война и в конфликта в Сирия. Награден е с медал за "завладяването на Крим".