Британското министерство на отбраната заяви в понеделник, че разузнаването предполага, че Русия се стреми да ограничи достъпа на Украйна до независими новини, предаде Си Ен Ен.

„Русия вероятно се цели в комуникационната инфраструктура на Украйна, за да намали достъпа на украинските граждани до надеждни новини и информация“, се казва в изявление на министерството, публикувано в Туитър.

„Беше съобщено, че Русия е ударила телевизионна кула в Харков вчера. Подобен удар имаше в Киев на 1 март. Украинският достъп до интернет също е много вероятно да бъде нарушен в резултат на странични щети от руските удари по инфраструктурата. През изминалата седмица прекъсвания на интернет бяха регистрирани в Мариупол, Суми, Киев и Харков", се посочва още там.

Миналата седмица Русия прие закон, криминализиращ публикуването на новини, смятани за фалшиви от властите - допълнително цензурира руската преса и ограничава гласовете на несъгласните.

Добрата новина за украинци е, че на тяхна страна е Илон Мъск. Той им изпрати сателитни устройства за връзване към неговата мрежа Starlink още миналата седмица. Starlink осигурява бърза и стабилна връзка, а станциите се активират лесно и се самонастройват. Зеленски съобщи в събота, че тази седмица Мъск ще изпрати още.