Към 20 часа в неделя новата снежна покривка във Враца достигна 16 сантиметра, в Драгоман - 13 см, в Монтана - 10 см, в Ловеч - 8 см, а в София - около 6 см. По данни на НИМХ около връх Ботев в Стара планина снегът е дълбок 171 см, в района на Черни връх във Витоша - 155 см, а в Родопите в местността Рожен - 67 см. В сводката на ПСС в Рила около Маркуджик и в Пирин около Тодорка има над 250 см снежна покривка.

Днес, понеделник ще е облачно. До обяд снеговалежите, вече предимно слаби, ще продължат на изолирани места в Североизтока и в планините. В часовете до вечерта обаче, отново ще превалява сняг в планините и в районите около тях.

В първия ден на седмицата не се очаква силен вятър. Термометрите в топлата част на деня ще са в интервала от 2 до 7 градуса с най-високи стойности в Югоизтока и по долината на река Струма, където валежите през деня ще са от дъжд.

В планините снеговалежите ще продължат с временни прекъсвания почти във всички планински масиви, но най-вече в Рило-Родопската област. Вятърът от последните дни, както и новата снежна покривка, са причина на повишена лавинна опасност там, където вятърът е оформил “снежни дъски”. Остава студено с дневни температури до минус 7 - минус 8 градуса по високите части, предава Нова тв.

Почти до края на седмицата облачността ще е с временни разкъсвания и краткотрайни снеговалежи. Ще продължи нахлуването на студен арктически въздух, с което температурите ще се понижават. Последните 2-3 дни от седмицата ще са особено мразовити с температури рано сутрин до минус 10 - минус 12 градуса в районите с разкъсване на облачността. В топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят около нулата.

Едва през третата седмица на март валежите ще спрат по-трайно. Между 15 и 20 март дните ще са по-топли с дневни температури в някои райони на Западна и Централна България около и над 15 градуса.

Пред Нова нюз днес синоптикът Красимир Стоев обясни, че предстои седмица, в която валежите ще се активизират, като днес следобед и през нощта ще бъдат значителни в някои части на страната.