Външният министър Теодора Генчовска (ИТН) е поискала от кариерната комисия на Министерството на външните работи да повиши в ранг зам.-министър Ирена Димитрова и това вече е факт, научи Клуб Z от няколко източника в МВнР.

Димитрова има ранг “съветник” и има стаж, за да бъде повишена в “пълномощен министър”. Тя обаче в момента не е част от дипломатическата служба, защото я е напуснала, за да бъде назначена на трудов договор за заместник-министър. А Законът за дипломатическата служба разпорежда, че при обратно връщане в дипломацията служителят се назначава с ранга, който е притежавал по време на освобождаването си. Досега няма случай заместник-министър да е повишаван в ранг, докато е бил в политическото ръководство на МВнР. 

Дипломати коментират, че скоростното повишаване означава, че Димитрова се готви да замине посланик, най-вероятно ръководител на постоянната делегация на България в НАТО на мястото на Драгомир Заков, който по спешност бе назначен за военен министър. Димитрова има достатъчно опит, за да стане пълномощен министър, но това, което е възмутило голяма част от кариерните дипломати, е това да се случва, докато тя е в политическото ръководство.

Повишена в ранг по молба на министър Генчовска е и директорката на натоварената дирекция “Югоизточна Европа” Ваня Андреева, която също става от “съветник” вече “пълномощен министър”.

С друго свое решение кариерната комисия урежда на служба в Мюнхен, Германия, секретарката на министърката Елена Ортакчийска след едва няколко месеца служба в кабинета на Теодора Генчовска. За този кратък период обаче Ортакчийска се превръща в “министър в сянка”, оплакват се дипломати. Генчовска е наредила да се спре достъпът на всички служители до т.нар. черен мрамор  - представителното крило с кабинетите на министъра и замовете, и освен дирекция “Протокол”, която по милост получила две оборотни карти за достъп, всички останали се допукат до ръководството единствено по преценката на Ортакчийска. Също тя свеждала указанията на министърката до дипломатическата служба. От лятото обаче тя ще бъде сътрудник в Генералното ни консулство в Мюнхен.